De antwoorden op de vragen over de gevolgen van de brexit worden overgenomen uit verschillende nationale (federale, gewestelijke ...) en internationale bronnen. Zij hebben betrekking op de situatie na het einde van de overgangsperiode (vanaf 1 januari 2021). De FOD Economie stelt alles in het werk om de teksten van zijn website zo snel mogelijk aan te passen. Bij twijfel primeert de authentieke bron van de informatie.

Sinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Ook de overgangsperiode is intussen op 31 december 2020 afgelopen.

Tussen de onderhandelaars van de Europese Unie en van het Verenigd Koninkrijk is er een partnerschapsovereenkomst gesloten onder de naam Handels- en samenwerkingsovereenkomst, om een nieuw specifiek kader voor de relaties vast te stellen vanaf 1 januari 2021.

Dat betekent echter niet dat alles bij het oude blijft! Het Verenigd Koninkrijk maakt voortaan niet langer deel uit van de douane-unie of van de interne markt, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor particulieren.

De volgende thema's komen aan bod:

Veelgestelde vragen over wonen en de brexitVeelgestelde vragen over werken  en de brexitVeelgestelde vragen over reizen en de brexitVeelgestelde vragen over studeren en de brexitVeelgestelde vragen over goederen aankopen en de brexit

 

Algemeen veelgestelde vragen over de brexitVeelgestelde vragen over de brexit door ondernemingen

Laatst bijgewerkt
15 februari 2021