De antwoorden op de vragen over de gevolgen van de brexit worden overgenomen uit verschillende nationale (federale, gewestelijke ...) en internationale bronnen. Zij hebben betrekking op de situatie na het einde van de overgangsperiode (vanaf 1 januari 2021). De FOD Economie stelt alles in het werk om de teksten van zijn website zo snel mogelijk aan te passen. Bij twijfel primeert de authentieke bron van de informatie.

Sinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Ook de overgangsperiode is intussen op 31 december 2020 afgelopen.

Tussen de onderhandelaars van de Europese Unie en van het Verenigd Koninkrijk is er een partnerschapsovereenkomst gesloten onder de naam Handels- en samenwerkingsovereenkomst, om een nieuw specifiek kader voor de relaties vast te stellen vanaf 1 januari 2021.

Dat betekent echter niet dat alles bij het oude blijft! Het Verenigd Koninkrijk maakt voortaan niet langer deel uit van de douane-unie of van de interne markt, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor ondernemingen.

Uw onderneming kan rechtstreeks of onrechtstreeks een weerslag van de brexit ondervinden, ongeacht of u al dan niet zaken doet met het Verenigd Koninkrijk. Daarom nodigen wij u uit om de Brexit Impact Scan te doen. Aan de hand van een paar eenvoudige vragen ontdekt u welke gebieden van uw activiteit een weerslag kunnen ondervinden en krijgt u advies om daarmee om te gaan.

Doe de Brexit Impact Scan

Andere informatie ter aanvulling op de Brexit Impact Scan is opgenomen in onze FAQ brexit 'ondernemingen'.

Deze informatie is georganiseerd volgens de volgende thema's:
Veelgestelde vragen door ondernemingen over goederen en de brexit Veelgestelde vragen door ondernemingen over douane en de brexit Veelgestelde vragen door ondernemingen over vervoer en de brexit Veelgestelde vragen door ondernemingen over intellectuele eigendom en de brexit  Veelgestelde vragen door ondernemingen over diensten en de brexit Veelgestelde vragen door ondernemingen over beroepsmobiliteit en de brexitVeelgestelde vragen door ondernemingen over Burgerlijk recht en de brexit

Algemeen veelgestelde vragen over de brexitVeelgestelde vragen over de brexit door particulieren

Laatst bijgewerkt
15 februari 2021