De antwoorden op de vragen over de brexit zijn afkomstig van diverse nationale (federaal, regionaal, …) en internationale bronnen. In geval van twijfel heeft de informatie in de originele bron voorrang.

Op 1 februari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten (brexit). Die uitstap zal meerdere gevolgen hebben op Belgisch niveau.

Zowel de Britse als de Europese autoriteiten hebben hun goedkeuring gegeven aan een terugtrekkingsovereenkomst. Er is een overgangsperiode van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020 overeengekomen. Dat betekent dat er voor burgers en bedrijven aan beide zijden van het Kanaal in ieder geval tot eind 2020 geen verandering  plaatsvindt. Die periode  wordt gebruikt om te onderhandelen over een nieuw partnerschap tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk.

Het risico van een brexit zonder overeenkomst blijft echter bestaan als de onderhandelingen die tijdens de overgangsperiode zijn gestart, niet voor 31 december 2020 zijn afgerond.

Gezien de onzekerheid over de uiteindelijke inhoud van de onderhandelingen, geven de antwoorden op de vragen in onze FAQ's een beeld van de situatie in geval van een totaal gebrek aan overeenstemming.

 

Algemeen veelgestelde vragen over de brexit

Laatst bijgewerkt
8 juli 2020