De antwoorden op de vragen over de gevolgen van de brexit worden overgenomen uit verschillende nationale (federale, gewestelijke ...) en internationale bronnen. Zij hebben betrekking op de situatie na het einde van de overgangsperiode (vanaf 1 januari 2021). De FOD Economie stelt alles in het werk om de teksten van zijn website zo snel mogelijk aan te passen. Bij twijfel primeert de authentieke bron van de informatie.

Sinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Ook aan de overgangsperiode is op 31 december 2020 een einde gekomen.

Tussen de onderhandelaars van de Europese Unie en van het Verenigd Koninkrijk is er een partnerschapsovereenkomst gesloten onder de naam Handels- en samenwerkingsovereenkomst, om een nieuw specifiek kader voor de relaties vast te stellen vanaf 1 januari 2021.

Dat betekent echter niet dat alles bij het oude blijft! Het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal zodat we dat tot nu toe kenden, verandert ingrijpend. Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de douane-unie of van de interne markt, wat onvermijdelijk gevolgen heeft voor de ondernemingen en de particulieren.

De nieuwe overeenkomst die eind 2020 in extremis werd afgesloten, zal de impact van de Brexit natuurlijk verzachten, maar die impact zal nog steeds sterk zijn.

Algemeen veelgestelde vragen over de brexitVeelgestelde vragen over de brexit door ondernemingenVeelgestelde vragen over de brexit door particulieren

Laatst bijgewerkt
15 februari 2021