Brexit - Stand van zaken

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU) op 29 maart 2019. Tot dan onderhandelen het VK en de EU over zowel de voorwaarden voor de terugtrekking van het VK uit de EU als een politieke verklaring inzake het toekomstig kader tussen de EU en het VK. Deze politieke verklaring zal bij het terugtrekkingsakkoord worden gevoegd.

Tot 29 maart 2019 blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie en de EU-regels blijven gelden. Sinds het starten van de onderhandelingen over de uittreding op 29 maart 2017 heeft het VK twee jaar de tijd om met de EU te onderhandelen over de voorwaarden voor de brexit. En over de relatie tussen het VK en de EU nadat het VK de EU heeft verlaten. Die onderhandelingen worden in Brussel gevoerd. Inmiddels hebben een aantal onderhandelingsrondes plaatsgevonden.

Eerste fase brexit onderhandelingen

Het VK en de EU onderhandelden het eerst over:

 • rechten van burgers van de Europese Unie in het VK;
 • rechten van Britse burgers in de EU;
 • de financiële afwikkeling van de uittreding van het VK uit de EU;
 • de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek zodat hier na de brexit geen onnodige belemmeringen ontstaan.

Het VK en de EU hebben een gezamenlijk rapport uitgebracht over de voortgang van hun eerste onderhandelingsronde. Op basis van dat rapport hebben de EU-landen besloten dat er voldoende voortgang is geboekt in de eerste onderhandelingsronde om door te gaan naar de volgende fase.

Tweede fase brexit-onderhandelingen

Het VK en de EU onderhandelden in de tweede fase over:

 • een overgangsperiode na 29 maart 2019, wanneer het VK de EU definitief verlaat;
 • een politieke verklaring die de krachtlijnen van het toekomstig kader EU-VK omschrijft;
 • de nog openstaande onderdelen uit de eerste fase.

Overgangsperiode

De EU, het Europees Parlement en het Britse parlement moeten het definitieve terugtrekkingsakkoord nog goedkeuren. Dat moet uiterlijk 29 maart 2019 gebeurd zijn, zodat de overgangsperiode en de andere afspraken uit het akkoord meteen in werking kunnen treden.

De bedoeling is dat de overgangsperiode loopt tot 31 december 2020. Tijdens die overgangsperiode blijven alle huidige EU-regels van kracht voor het VK. Ondertussen kunnen de onderhandelingen tussen de EU en het VK over het toekomstige kader officieel van start gaan.

Overigens is het niet uitgesloten dat er geen akkoord over de terugtrekking gevonden wordt tussen de EU en het VK. Zonder goedkeuring van het terugtrekkingsakkoord komt er geen overgangsperiode.

Brexit next steps


 

Laatst bijgewerkt
17 september 2018

Laatste nieuws voor dit thema

 1. Ondernemingen

  Is uw bedrijf cyberveilig? Doe de scan!

 2. Ondernemingen

  Boordtabel van de kmo’s en zelfstandige ondernemers 2018

 3. Ondernemingen

  Hervorming van het ondernemingsrecht