Het Verenigd Koninkrijk (VK) moest de Europese Unie (EU) normaal gezien op 29 maart 2019 verlaten. Hoewel de EU-leiders het tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk onderhandelde terugtrekkingsakkoord valideerden, werd het echter herhaaldelijk verworpen door het Britse parlement. Als reactie op deze impasse hebben de EU-leiders het Verenigd Koninkrijk de toestemming gegeven om de brexit uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019. Het Verenigd Koninkrijk kan de EU echter intussen verlaten als het Britse parlement beslist het met de Europese Unie onderhandelde akkoord goed te keuren.

Tot 31 oktober 2019 blijft het Verenigd Koninkrijk dus lid van de Europese Unie en blijven de EU-regels gelden. Als het terugtrekkingsakkoord wordt goedgekeurd, begint er een overgangsperiode te lopen tot 31 december 2020, die maximaal nog tot 31 december 2022 kan worden verlengd. In die transitieperiode blijft het VK de EU-regels volgen maar zetelt het niet meer in de EU-organen.

Als het uittredingsakkoord niet wordt goedgekeurd voor 31 oktober 2019 en de onderhandelingsperiode niet opnieuw wordt verlengd, dan krijgen we een harde brexit met zeer zware gevolgen voor het VK en ook de EU.

Eerste fase brexit-onderhandelingen

Het VK en de EU hebben eerst onderhandeld over:

 • rechten van burgers van de Europese Unie in het VK;
 • rechten van Britse burgers in de EU;
 • de financiële afwikkeling van de uittreding van het VK uit de EU;
 • de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek zodat hier na de brexit geen onnodige belemmeringen ontstaan.

Het VK en de EU hebben een gezamenlijk rapport uitgebracht over de voortgang van hun eerste onderhandelingsronde. Op basis van dat rapport hebben de EU-landen besloten dat er voldoende voortgang is geboekt in de eerste onderhandelingsronde om door te gaan naar de volgende fase.

Tweede fase brexit-onderhandelingen

Het VK en de EU hebben in een tweede fase onderhandeld over:

 • een overgangsperiode na 29 maart 2019 (die tot 31 december 2020 kan lopen en indien nodig met maximaal 2 jaar kan worden verlengd), wanneer het VK de EU definitief verlaat;
 • een politieke verklaring die de krachtlijnen van het toekomstig kader EU-VK omschrijft;
 • de nog openstaande onderdelen uit de eerste fase.

Brexit next steps


 

Laatst bijgewerkt
14 oktober 2019

Laatste nieuws voor dit thema

 1. Ondernemingen

  Welke verplichte informatie moet op de website van uw onderneming staan?

 2. Ondernemingen

  Overheidsopdrachten nu toegankelijker voor kmo’s!

 3. Ondernemingen

  Hervorming van het Wetboek van vennootschappen