Table of Contents

  In april 2022 lanceerde de Europese Commissie een controlecampagne (CASP 2022) over de conformiteit en veiligheid van speelgoed met magneten op de Europese markt. Het hoofddoel was om niet-conforme en/of onveilige producten van de Europese markt te halen.

  België nam deel aan die campagne en publiceerde de resultaten ervan in een verslag. Dat verslag bevat ook tips en aanbevelingen voor marktdeelnemers.

  Tips voor marktdeelnemers

  • Wees op de hoogte van uw verplichtingen onder de toepasselijke wetgeving. Neem alle nodige voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de producten volledig voldoen aan de speelgoedrichtlijn en verwijder alle producten uit de verkoop die niet aan de eisen voldoen.
  • Waarschuwingen, markeringen en instructies dienen zorgvuldig te worden beoordeeld. Leeftijdswaarschuwingen moeten correct zijn. Speelgoed dat duidelijk is ontworpen voor kinderen jonger dan 36 maanden, moet voldoen aan de eisen voor die categorie.
  • Gebruik bij voorkeur een magneet met een magnetische fluxindex kleiner dan 50 kG²mm². Als magneten met een magnetische fluxindex van meer dan 50 kG²mm² gebruikt worden, zorg er dan voor dat ze groot genoeg zijn of voeg een deel van plastic/hout/ander materiaal rond de magneet toe (dat de torsie-/trek-/val-/slagtesten doorstaat) om een grotere magneet te krijgen, die niet in de kleine testcilinder past.
  • De extra risico's van magnetisch speelgoed zouden duidelijk moeten worden aangegeven en waar relevant aan de consument worden meegedeeld (bv. voor magnetische/elektrische proefsets).
  • Houd er rekening mee dat neocubes beschouwd worden als speelgoed en daarom moeten voldoen aan de speelgoedrichtlijn.
  Laatst bijgewerkt
  12 september 2023