Table of Contents

  SI: ADefinitie

  De ampère, met symbool A, is de eenheid van elektrische stroom van het Internationaal Systeem van de eenheden (SI). De ampère wordt gedefinieerd door de vastlegging van de elementaire lading e, gelijk aan 1,602 176 634 x 10‑19 C, een eenheid gelijk aan A s, waarbij de seconde gedefinieerd is in functie van ΔνCs.

  Praktische realisatie

  De metrologische basis voor alle elektrische metingen zijn de primaire spannings- en weerstandsstandaarden gebaseerd op intrinsiek stabiele en nauwkeurige kwantumeffecten (Josephson-effect en Quantum Hall-effect, respectievelijk). Alle andere elektrische grootheden zijn afgeleid van die kwantumstandaarden met behulp van speciale schaal- en conversie-apparatuur. Bij de Metrologische dienst zorgen we voor de herleidbaarheid van de volt en de ohm met directe kalibraties ten opzichte van de Josephson spanningsstandaard (10 V en 1,018 V) en extreem stabiele secundaire weerstandsstandaarden (1 Ω, 10 Ω, 10 kΩ). Die laatste worden periodiek gekalibreerd door het Internationaal Bureau voor gewichten en maten (BIPM) en zijn dus gekoppeld aan hun herleidbaarheid naar de gekwantificeerde Hall-weerstand. Het kalibreren van de weerstandsstandaarden gebeurt door middel van vergelijkingsmethodes met behulp van commerciële gelijkstroomvergelijkers. Daarnaast verspreiden we de Farad-eenheid die gerealiseerd wordt door een groep zeer stabiele kwartscondensatoren met nominale waarden van 10 pF en 100 pF.

  Onze beste kalibratiemogelijkheden (CMC's):

  Vind onze beste ijkcapaciteit terug in de databank van het Bureau International des Poids et Mesures (BIPM)

  Wist u dit al?

  • Er is aangetoond dat de Josephson Voltage Standard (JVS) van de SMD overeenkomt met de draagbare JVS van de BIPM op 10‑12.
  • Een van onze op Zener gebaseerde secundaire spanningsstandaarden heeft een elektronische ruis die 10 keer lager is dan de gemiddelde norm, en is daarom gebruikt in vele studies die door het BIPM zijn uitgevoerd. 
  • De frequentieomvormer en de teller die voor de JVS-configuratie worden gebruikt, zijn in staat om de 75 GHz werkfrequentie tot op 1 Hz nauwkeurig te vergrendelen.

  Sleutelwoorden: Josephson Voltage Standard, referentie standaardweerstanden, referentie standaardcapaciteiten, condensatoren

  Laatst bijgewerkt
  25 maart 2022