Bent u de eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht en wilt u als ondernemer of toekomstige ondernemer uw recht optimaal benutten om financiering te verkrijgen?
Vraagt u zich af hoe u uw intellectuele eigendomsrechten als onderpand kunt inzetten om financiering te verkrijgen?
Staat u op het punt een contractuele verbintenis aan te gaan, en heeft u daarvoor financiering nodig? Wilt u daarom de financiële waarde van uw intellectueel eigendomsrecht beter inschatten?
De antwoorden op die vragen vindt u in de “Praktische gids voor kmo’s om via intellectuele-eigendomsrechten toegang te krijgen tot financiering”.
Waarom een gids?
Elke onderneming heeft financiering nodig en dat bovenal in de ontwikkelingsfase. Die financiering wordt vaak toegekend op basis van de cijfers op de balans, of zelfs op basis van de activa die de ondernemer kan inzetten als onderpand. Daarom is het essentieel activa in de vorm van intellectuele-eigendomsrechten (IE-activa) (octrooien, merken, modellen, auteursrechten, databanken, bedrijfsgeheimen ...) te identificeren, juist te beschermen en te waarderen, als u financiële instellingen contacteert.
Bovendien kan een weldoordacht beheer van de IE-activaportefeuille een zeer interessant rendement op investering opleveren. Licenties voor intellectuele-eigendomsrechten, franchises, technologieoverdrachten en diverse soorten partnerschappen rond intellectuele-eigendomsrechten dragen bij tot de groei van de onderneming en van de economie in het algemeen.
De “praktische gids voor kmo’s om via intellectuele-eigendomsrechten toegang te krijgen tot financiering” werd ontwikkeld door de FOD Economie. Het doel: de toegang van kmo's tot financieringsmogelijkheden vergemakkelijken, via een beter begrip van de verschillende instrumenten om IE-activa te gebruiken, bijvoorbeeld als onderpand.
Belangrijkste onderwerpen
De gids, die in het Engels werd opgesteld, biedt een overzicht van de verschillende benaderingen om via intellectuele eigendomsrechten toegang te krijgen tot financiering.
De gids schuift intellectuele eigendom naar voren als onderpand bij schuldfinanciering en als een verzekeringspolis. Daarnaast beschrijft hij de verschillende juridische en fiscale instrumenten die kmo’s kunnen stimuleren om te innoveren.
De gids bevat ook een reeks aanbevelingen over hoe kleine en middelgrote ondernemingen hun IE-activa kunnen inzetten om toegang te krijgen tot een gepaste financiering.
Verder worden een verklarende woordenlijst en een inhoudsopgave voorzien, als leidraad om bedrijven te helpen om antwoorden te vinden op hun vragen.
Daarnaast biedt een algemeen overzicht niet alleen een samenvatting van de gids, maar ook een toolbox met praktische informatie voor Belgische kmo's om het beheer van hun strategie voor intellectuele eigendom te verbeteren. Dat overzicht is beschikbaar in het Frans, het Nederlands en het Engels.