Bent u de eigenaar van een intellectueel eigendomsrecht? Wilt u als ondernemer of toekomstige ondernemer uw recht optimaal benutten om financiering te verkrijgen?
Vraagt u zich af onder welke voorwaarden en hoe u uw intellectuele eigendomsrechten als waarborg kunt inzetten om financiering te verkrijgen?
Staat u op het punt een contractuele verbintenis aan te gaan, en heeft u daarvoor financiering nodig? Wilt u daarom de financiële waarde van uw intellectueel eigendomsrecht beter inschatten?
De “Praktische gids voor de valorisatie van intellectuele eigendom met het oog op het verkrijgen van financiering” beantwoordt al uw vragen.
Waarom een gids?
Onze econometrische studie van 2022 toonde aan dat de kmo’s de motor vormen van onze economie via de tewerkstelling en de productiviteit. Bij het opstarten en in de ontwikkelingsfase heeft elke kmo financiering nodig. Die financiering wordt meestal toegekend op basis van cijfers die uit de balans blijken of op basis van de activa die de ondernemer als waarborg kan geven. En tot die activa behoren ongetwijfeld de intellectuele eigendomsrechten (IER) die het bedrijf bezit.
Onze econometrische studie toonde aan dat bedrijven met IER beter presteren dan bedrijven zonder IER. Zorgvuldig beheer door kmo's van hun portefeuille van activa die intellectuele eigendomsrechten (IE-activa) vormen - en meer in het algemeen de waardering van intellectuele eigendom in België - zijn van cruciaal belang voor de groei en het concurrentievermogen van onze kmo's.
De “praktische gids voor de valorisatie van intellectuele eigendom met het oog op het verkrijgen van financiering” werd ontwikkeld door de FOD Economie. De belangrijkste doelstelling is de Belgische ondernemingen te informeren over de verschillende beschikbare middelen in België om hun intellectuele eigendom te valoriseren.
Belangrijkste onderwerpen
De gids, die zowel in het Frans, Nederlands en Engels werd opgesteld, biedt een overzicht van de verschillende benaderingen om via intellectuele eigendomsrechten toegang te krijgen tot financiering in België:
- het bekomen van subsidies voor intellectuele eigendom en voor onderzoek en ontwikkeling (O&O);
- bestaande fiscale voordelen;
- het gebruik van intellectuele eigendom om een financiering te krijgen voor een lening of via eigen vermogen;
- de verschillende bronnen van directe inkomsten.
De gids geeft ook een reeks aanbevelingen, vooral gebaseerd op wat er in andere landen bestaat, over hoe kmo’s hun activa in intellectuele eigendom kunnen inzetten om toegang te krijgen tot een gepaste financiering.
Er is ook een FAQ opgenomen om de belangrijkste vragen te beantwoorden die de kmo’s kunnen stellen over de valorisatie van hun intellectuele eigendom.
Tot slot bevat de gids een lijst met alle contactpersonen die kmo’s nodig hebben voor de verschillende formaliteiten over de valorisatie van hun intellectuele eigendom.