Hieronder vindt u 10 nuttige tips wanneer u met e-business begint:

 1. Kies een relevante domeinnaam, een gemakkelijk te onthouden, kort en expliciet secondleveldomein en geef de voorkeur aan gekende extensies (zoals “.com” of “.org”) en/of nuttige geografische extensies (zoals “.be” of “.eu”). Ga oordeelkundig te werk en kies een naam die direct gelinkt is aan uw activiteiten en hou rekening met de sleutelwoorden die uw publiek gebruikt om opzoekingen te doen. Hou er rekening mee dat er diverse extensies zijn die een nuttige toelichting kunnen geven bij uw domeinnaam. Kies voor een eenvoudige naam die uw publiek gemakkelijk kan onthouden en gebruiken. Vermijd tot slot nummers, koppeltekens en letters zoals “q”, “x” en “z”, als ze geen enkele specifieke relevantie hebben.
   
 2. Reserveer uit voorzorg bepaalde varianten van de domeinnaam (andere extensies en andere secondleveldomeinen).
   
 3. Registreer bij voorkeur de domeinnaam voor de maximale toegestane duur.
   
 4. Controleer regelmatig de verlengingstermijnen van de domeinnaam. Voor de zekerheid duidt u het best verschillende personen in de onderneming aan om de controle uit te voeren.
   
 5. Update regelmatig de registratie- en identiteitsgegevens van de domeinnaamhouder en van de administratieve contactpersoon van de WHOIS-databank van het register om te vermijden dat u de domeinnaam kwijtraakt.
   
 6. Stel een gebruiksconcessieovereenkomst op indien u het beheer van de domeinnaam aan een handelspartner overlaat. Vermeld hierin dat de domeinnaam op het einde van de overeenkomst aan de domeinnaamhouder moet worden terugbezorgd.
   
 7. Hou de logins en paswoorden bij van de beheerder van de domeinnamen als u het beheer aan een dienstverlener overlaat. Deze gegevens moeten vertrouwelijk blijven en maar door een beperkt aantal bevoegde personen in de onderneming gekend zijn.
   
 8. Centraliseer alle geregistreerde domeinnamen van de verschillende registratiebureaus bij één bureau en beheer deze portefeuille van domeinnamen via één gebruikersinterface die door het gekozen registratiebureau ter beschikking wordt gesteld. Dit vermijdt mogelijke verwarring!
   
 9. Zorg ervoor dat je een notificatie krijgt voor elke wederrechtelijke registratie van een domeinnaam en reageer snel door een beroep te doen op de bestaande scheidsrechterlijke en gerechtelijke procedures.
   
 10. Ook al worden ze niet meer gebruikt, behoud ten slotte gedurende een zekere tijd de strategische domeinnamen om cybersquatting en omleiding van het internetverkeer te vermijden.

Wenst u meer informatie over de problematiek van domeinnamen, stuur dan een e-mail naar de dienst Recht van de elektronische economie van de afdeling Telecommunicatie en Informatiemaatschappij van de FOD Economie (e-economy@economie.fgov.be).

Laatst bijgewerkt
8 december 2020