Seminaries van de DIE
De Dienst voor de Intellectuele Eigendom (DIE) organiseert regelmatig seminaries over de diverse aspecten van de bescherming van de intellectuele eigendom: rechtsleer, wetgeving en regelgeving, administratieve procedures en het gebruik van de zeer gedetailleerde economische, juridische en wetenschappelijke informatie die beschikbaar is in de databanken over industriële eigendom.
De Dienst voor de Intellectuele Eigendom werkt hiervoor nauw samen met andere regionale en internationale organisaties die actief zijn op het vlak van de intellectuele eigendom: het Europees Octrooibureau (EPO), de World Intellectual Property Organisation (WIPO), het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), enz.
Opleidingen binnen het domein “intellectuele rechten”
Verschillende Belgische universiteiten organiseren gespecialiseerde opleidingen in intellectuele rechten.
Het vak “intellectuele eigendom” wordt onderwezen binnen de rechtenfaculteiten van de meeste Belgische universiteiten. Bepaalde universiteiten bieden daarna zelfs de mogelijkheid van een gespecialiseerde opleiding in intellectuele rechten (ManaMa of Master na Master in de Vlaamse Gemeenschap, DEA (Diplôme d’Etudes approfondies) of aanvullende masteropleiding in de Franse Gemeenschap).
- Master na Master in de intellectuele rechten – Katholieke Universiteit Brussel/Katholieke Universiteit Leuven.
- Master complémentaire en Droit des Technologies de l'Information et de la Communication (DTIC) – Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix, Namur.
- Master en Droit à finalité spécialisée en Droit des affaires Université de Liège – Ulg – Faculté de Droit, de Science Politique et de Criminologie.
- Certificat en Gestion Administrative et Formelle en Propriété Intellectuelle, Université Libre de Bruxelles – Voortgezette opleiding.
- Formation en Protection des résultats de la recherche, Université Libre de Bruxelles – Voortgezette opleiding.
- Certificat d’Université en Protection et Valorisation de la Propriété intellectuelle, Université Libre de Bruxelles – Voortgezette opleiding.
- Certificat inter-universités : Gestion des droits intellectuels - Régulation du numérique Faculté de droit et de criminologie, Université Catholique de Louvain.
Er worden ook lessen in intellectuele eigendom gegeven in de faculteiten Wetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, enz. aan de meeste Belgische universiteiten.
Daarnaast bieden ook onafhankelijke businessscholen of centra voor innovatiemanagement en economie opleidingen in intellectuele eigendom aan:
- Ingenieursvereniging ie-net vzw – Desguinlei 214, 2018 Antwerpen – André Clerix (andre.clerix@imec.be), expertgroep Intellectuele Eigendom, Europees octrooirecht en octrooipraktijk, Belgisch octrooirecht en octrooipraktijk, Handhaving Intellectuele rechten, Beheer van Intellectuele Rechten, licenties en overdracht van technologie.
- Centre d’Études Internationales de la Propriété Intellectuelle – Basisopleiding Europees octrooirecht – Lokale organisatie: coördinator Thierry DEBLED (thierry.debled@ceipi.edu).
Deze opleiding biedt toekomstige beroepsbeoefenaren inzake octrooien een systematisch en uitgebreid onderricht over de rechtsgrondslagen en de praktijk van het Europees octrooirecht.
De lessen gaan door in de lokalen van de FOD Economie (NG III, Koning Albert II-laan 16 in 1000 Brussel).