Table of Contents

  Sinds zijn inauguratie in 2012 op initiatief van zijn twee medeoprichters, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Université catholique de Louvain, ondersteunt de Brussels Life Science Incubator (afgekort BLSI) jonge ondernemers bij het opzetten van activiteiten innovatief en bevordert de bevordering van wetenschappelijk onderzoek, meer in het bijzonder in de biowetenschappen en de gezondheidssector.

  Projecten op het gebied van e-gezondheid, medische apparatuur en biotechnologie zijn er voornamelijk vertegenwoordigd. Desalniettemin blijft de openheid naar andere technologische sectoren gehandhaafd, omdat dit het innovatieproces en de opkomst van creatieve oplossingen sterk begunstigt.

  Activiteiten van BLSI inzake promotie van innovatie en industriële eigendom

  Het dienstenaanbod van BLSI draait om drie assen: het aanbieden van een moderne en uitgeruste infrastructuur, gepersonaliseerde ondersteuning en onderdompeling in gunstige ecosystemen. De gelijktijdige levering van deze dienstruimten, de beschikbaarheid van uitgeruste laboratoriumruimten en de ligging in het hart van de Brusselse campus van UCLouvain maken van BLSI de referentieplaats voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten in de biowetenschappen in Brussel en zijn omgeving.

  Op het vlak van infrastructuur biedt BLSI jonge innovatieve bedrijven een werkruimte van 2.350 m² die volledig gerenoveerd werd in 2011. De infrastructuur werd ontworpen met een modulaire structuur waardoor verschillende panden gecombineerd kunnen worden volgens de nieuwe behoeften startups ontmoeten elkaar tijdens hun ontwikkeling.

  Ondersteuning op maat neemt de vorm aan van individuele coachingsessies en een open informatievenster. Hoewel alle persoonlijke situaties verschillend zijn, kunnen we toch het typische portret herkennen van een kandidaat-ondernemer die klaar is om bij BLSI te komen werken: vaak alleen of met een partner, met een gedegen technische achtergrond en een goede kennis van producten of diensten in de doelmarkt, maar met weinig managementervaring. Na een eerste uitgebreid diagnostisch gesprek wordt samen een coachingtraject op maat afgesproken. Het doel is om het project te structureren, het te laten evolueren in de tijd, prioriteiten te identificeren en persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen, terwijl de ondernemer de uiteindelijke beslissing over de verschillende besproken punten overlaat om hem volledige autonomie te garanderen die hij (of zij) moet aantonen.

  Startups worden geconfronteerd met zeer uiteenlopende vragen, zowel op technologisch niveau (beheer van intellectuele eigendom, inventarisatie van de specifieke kenmerken die nodig zijn voor de innovatieve oplossing, opzetten van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, ergonomie, enz.) het businessplan (huidige regelgeving, klantensegmentatie, gerichte communicatie, samenstelling van een performant team, aanvaardbare prijs voor toekomstige klanten, enz.).

  Om dit zeer uiteenlopende spectrum van aspecten met succes te kunnen aanpakken, heeft BLSI een uitgebreid netwerk van partners opgebouwd die worden ingeschakeld op basis van de specifieke behoeften die ze ondervinden.

  Onderdompeling in verschillende relevante ecosystemen is fundamenteel om de kans op succes van een innovatief bedrijfsproject te maximaliseren. Bij BLSI hebben de bewoners de facto toegang tot 3 netwerken: de incubatorgemeenschap die bestaat uit een dertigtal startups, het netwerk van Brusselse openbare operatoren die ondernemerschap en innovatie ondersteunen, en de eenheden onderzoek aan UCLouvain en de Cliniques universitaires Saint-Luc.

  Instrumenten voor de promotie van innovatie

  Contact

  Brussels Life Science Incubator (BLSI)
  Veldkapelgaarde 30 - bus 1.30.30
  1200 Brussel

  Webadres: www.blsincubator.com
  Tel. : 02 880 62 00
  Fax: 02 880 62 01
  e-mail:  g.arialdi@blsincubator.com

  Laatst bijgewerkt
  27 oktober 2020