Definitie

De domeinnaam is het begrijpbare adres van een internetpagina.

Om te kunnen worden bekeken, moeten internetpagina’s (vaak gegroepeerd binnen een website) op een computer opgeslagen worden.

Elke computer is verbonden met het Internet door middel van een IP adres (Internet Protocol) bestaande uit een aantal cijfers, bijvoorbeeld “138.48.9.7”.

Om een website te bekijken, moet men in de browser het IP-adres ingeven van de computer waarop de gezochte website staat. Voor de internetgebruiker zijn deze cijfers natuurlijk niet zo gemakkelijk te onthouden.

Dankzij het systeem van domeinnamen (DNS), hoeven internetgebruikers niet dit moeilijk te memoriseren IP-adres zelf te gebruiken, maar slechts de begrijpbare, uit letters en/of cijfers samengestelde, domeinnaam.

Het domeinnamensysteem zorgt ervoor dat IP-adres en gekozen domeinnaam automatisch overeenkomen.

Een voorbeeld

De onderneming met de naam “Vennootschap” is aanwezig op het internet, enerzijds via de website http://www.vennootschap.be, anderzijds via de mailbox info@vennootschap.be.

Deze twee adressen hebben een gemeenschappelijk element, namelijk “vennootschap.be”. Dit gemeenschappelijk element is de domeinnaam. 

De verschillende bestanddelen van een internetadres

http://www.vennootschap.be is het URL-adres van een internetserver;

vennootschap.be: is de domeinnaam;

vennootschap: is de alfanumerieke benaming die door de uitbater voor zijn website is gekozen (bijvoorbeeld een familienaam, naam van een onderneming, een merk, een verzonnen benaming, …);

.be: is de extensie. Deze extensie is territoriaal (“.be”, “.uk”, “.eu”, enz.) of heeft te maken met een bepaald type activiteit (“.org” of “.int” voor internationale instellingen, “.com” voor commerciële websites, enz.).

Laatst bijgewerkt
17 januari 2019