Table of Contents

    Bij verzekeringen is de opzegging van de overeenkomst een uitgebreide materie: naast de gewone opzegging door een van de contractanten bestaan er talrijke bijzondere situaties waarin kan opgezegd worden. Denk in dit verband onder meer aan de opzegging

    • na schadegeval,
    • na wanbetaling,
    • als het risico verdwijnt,
    • bij gebreke aan een akkoord na wijziging van het risico,
    • na het betekenen van een prijsverhoging,

    Hier behandelen we de gewone opzegging. Dit betekent dat een van de contractanten aangeeft de verzekeringsovereenkomst te willen beëindigen op de jaarlijkse vervaldatum.

    In principe bepaalt de wet dat de duur van de verzekeringsovereenkomst, met enkele uitzonderingen, niet langer mag zijn dan één jaar en dat die overeenkomst telkens met een jaar stilzwijgend wordt verlengd.

    Hoe zegt u uw verzekeringsovereenkomst op?

    U kunt uw verzekeringsovereenkomst op verschillende manieren opzeggen (volgens art. 84 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen):  

    • via een aangetekende brief;
    • bij deurwaardersexploot;
    • door de afgifte van de opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs;
    • via elektronische aangetekende zending;
    • via een digitale omgeving van de verzekeraar of de verzekeringstussenpersoon, op voorwaarde dat de opzeg elektronisch wordt ondertekend.

    De verzekering eindigt dan op de vervaldag. Niettemin moet de verzekeraar dekking verlenen voor de schadegevallen die zich voordoen in de periode tussen de verzending, de betekening of de afgifte van de opzegging en de vervaldag van de overeenkomst.

    Binnen welke termijnen kunt u uw verzekeringsovereenkomst opzeggen?

    Er zijn twee situaties te onderscheiden:

    1. de opzegging tijdens het eerste jaar van de overeenkomst (dus vooraleer de overeenkomst stilzwijgend is verlengd)
    2. de opzegging nadat de overeenkomst al stilzwijgend is verlengd.

    Opzeggen vóór de eerste jaarlijkse vervaldag (artikel 85, van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen)

    Door de verzekeringsnemer: Als u de overeenkomst niet stilzwijgend wenst te verlengen (met andere woorden, als u de verzekeringsovereenkomst op de jaarlijkse vervaldag wil beëindigen), moet u uw verzekeraar ten minste twee maanden voor de vervaldag van de overeenkomst laten weten dat u zich verzet tegen de stilzwijgende verlenging ervan.

    Door de verzekeraar: De verzekeraar kan zich verzetten tegen de stilzwijgende verlenging van de overeenkomst, maar uw verzekeraar moet dat ten minste drie maanden voor de vervaldag van de overeenkomst laten weten.

    Opzegging na de eerste stilzwijgende verlenging (artikel 85/1, § 1 en § 2, van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen)

    Stilzwijgend verlengbare overeenkomsten van de tak niet-leven afgesloten door consumenten (zie Art. I.1, 2° van het wetboek economisch recht) vanaf 1 oktober 2024, kunnen na een jaar op elk moment kosteloos worden opgezegd.

    Dergelijke overeenkomsten die vanaf 1 oktober 2024 stilzwijgend worden verlengd kunnen daarna op elk moment kosteloos worden opgezegd.

    Die beëindiging van de overeenkomst zal dan telkens twee maanden na het versturen van de opzegbrief (of de elektronische handtekening) ingaan.

    Voor overeenkomsten uit andere takken, alsook voor overeenkomsten die niet werden afgesloten in de hoedanigheid van consument, blijft de regel zoals hierboven beschreven onder 1) van toepassing, zijnde verzet tegen de stilzwijgende verlenging ten minste twee maanden voor de vervaldag van de overeenkomst.

    Opzegging door uw nieuwe verzekeraar/verzekeringstussenpersoon

    Als verzekeringsnemer die een verzekeringsovereenkomst wil opzeggen met als doel een andere verzekeringsovereenkomst af te sluiten, kan u aan die nieuwe verzekeraar of de verzekeringstussenpersoon vragen de opzeggingsformaliteiten voor u te doen (art. 85/1, § 3, Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen).

    Het is belangrijk dat de verzekeraar of verzekeringstussenpersoon over de nodig informatie beschikt om de opzegging voor u tot een goed einde te brengen. Neem hierover contact op met uw verzekeraar of verzekeringstussenpersoon.

    Uw verzekeraar/verzekeringstussenpersoon zorgt ervoor dat de nieuwe verzekeringsovereenkomst uiterlijk bij het verstrijken van de opzeggingstermijn in werking treedt.

    Laatst bijgewerkt
    2 oktober 2024