Bij elektrische fietsen zijn er verschillen in de manier waarop ze werken, en daar zijn verschillende verzekeringsvoorwaarden aan verbonden. Voor de verzekeringsplicht kunt u twee soorten elektrische fietsen onderscheiden:

  1. De fiets met trapondersteuning;
  2. De fiets met start- of garageondersteuning.

De fiets met trapondersteuning

De trapondersteuning wordt geactiveerd na enkele trappen op het pedaal en stopt als de fietser niet langer trapt.

Die fiets is dus niet onderworpen aan de verplichte autoverzekering. De aansprakelijkheid voor dat soort fietsen kan worden gedekt door de BA familiale of de BA-verzekering privéleven.

De fiets met start- of garageondersteuning

Bij een fiets die beschikt over startondersteuning, start de ondersteuning vanaf de eerste druk op het pedaal. Eens in vrije loop, kan de fiets rijden zonder te trappen.

Bij een fiets die beschikt over garageondersteuning, kan er over een afstand van enkele meters zonder te trappen worden gereden.

De verplichting om al dan niet een BA-autoverzekering af te sluiten voor dat soort fiets hangt af van de maximumsnelheid en van de maximale massa ervan (inclusief het gewicht van de batterij):

  • Voor zover dat soort fiets door een mechanische kracht wordt gedreven met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 6 km/u en een maximale massa heeft van niet meer dan 100 kg, is er geen verzekeringsplicht. De aansprakelijkheid voor dat soort fietsen kan worden gedekt door de familiale BA-verzekering/ BA-verzekering privéleven.
     
  • Voor zover dat soort fiets door een mechanische kracht wordt gedreven met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van meer dan 6 km/u, maar niet meer dan 25 km/u, en een maximale massa heeft van niet meer dan 25 kg, is er ook geen verzekeringsplicht. De aansprakelijkheid voor dat soort fietsen kan worden gedekt door de familiale BA-verzekering/ BA-verzekering privéleven.

Indien er niet is voldaan aan die cumulatieve voorwaarden inzake maximumsnelheid en maximale massa, wat geval per geval moet worden beoordeeld,  moet er dus wel een BA-autoverzekering worden afgesloten. Wanneer u geen verzekering hebt voor dit type van elektrische fiets, kan dit zware gevolgen  hebben.

Laatst bijgewerkt
16 april 2024