Bij elektrische fietsen zijn er verschillen in de manier waarop ze werken, en daar zijn verschillende verzekeringsvoorwaarden aan verbonden. Voor de verzekeringsplicht kunt u twee soorten elektrische fietsen onderscheiden:

 1. De fiets met trapondersteuning;
 2. De fiets met start- of garageondersteuning.

De fiets met trapondersteuning

De trapondersteuning wordt geactiveerd na enkele trappen op het pedaal en stopt als de fietser niet langer trapt.

Die fiets is dus niet onderworpen aan de verplichte autoverzekering. De aansprakelijkheid voor dat soort fietsen kan worden gedekt door de BA familiale of de BA-verzekering privéleven.

De fiets met start- of garageondersteuning

Bij een fiets die beschikt over startondersteuning, start de ondersteuning vanaf de eerste druk op het pedaal. Eens in vrije loop, kan de fiets rijden zonder te trappen.

Bij een fiets die beschikt over garageondersteuning, kan er over een afstand van enkele meters zonder te trappen worden gereden.

 • De verplichting om al dan niet een autoverzekering BA af te sluiten  voor dat soort fiets hangt af van de maximumsnelheid ervan. 
  Voor zover dat soort fiets door de  mechanische kracht 25 km/u niet overschrijdt, is er geen verzekeringsplicht. De aansprakelijkheid voor dat soort fietsen kan worden gedekt door de familiale BA-verzekering/f de BA-verzekering privéleven.
 • Er geldt daarentegen wel een verzekeringsplicht voor het soort fiets dat door de mechanische kracht 25 km/u overschrijdt. In die gevallen moet er dus een autoverzekering BA worden afgesloten. Wanneer u geen verzekering hebt voor dit type van elektrische fiets, kan dit zware gevolgen  hebben.
Laatst bijgewerkt
27 augustus 2019

Laatste nieuws voor dit thema

 1. Consumentenbescherming
  Financiële diensten
 2. Consumentenbescherming
  Verkoop
  Mededinging
  Ondernemingen
  Online
  Financiële diensten