Om de eigen productie van hernieuwbare elektriciteit in België te maximaliseren heeft de federale regering beslist de capaciteit aan offshore windturbines in de tweede zone, de Prinses Elisabeth-zone, uit te breiden tot een vermogen tussen 3,15 en 3,5 GW.

Samen met de bestaande offshore windmolenparken kan de totale offshore windcapaciteit in België als dusdanig 5,8 GW bedragen tegen 2030; dat is bijna een verdrievoudiging van de huidige offshore capaciteit.

Om die totale capaciteit te bereiken zal de installatie in twee fases gebeuren:

  • Een eerste fase van 0,7 GW zal tegen 2028 worden geïnstalleerd;
  • De overige 2,1 GW zullen tegen eind 2029 in dienst worden gesteld.

Tegen 2030 kan 25 % van onze elektriciteitsproductie  komen uit het Belgische deel van de Noordzee waardoor in totaal 8,6 miljoen ton CO2 per jaar wordt bespaard.

Om feedback te krijgen van de  sector en alle betrokken partijen over de criteria die worden voorgesteld voor de offerteoproep voor de Prinses Elisabeth-zone, werd er begin 2022 een publieke consultatie georganiseerd. De publieke raadpleging liep van 17 januari 2022 tot en met 18 februari 2022. De raadpleging was zeer succesvol en tal van reacties werden ontvangen.

Reacties van de publieke raadpleging

De sector en alle betrokken partijen hebben de kans gekregen om hun feedback in te sturen voor de toekenning van de domeinconcessies in de Prinses Elisabeth-zone. Die input wordt momenteel gebruikt om een degelijk voorstel voor de tender te kunnen ontwikkelen.

Laatst bijgewerkt
3 februari 2023