Table of Contents

  Het euromediterrane partnerschap (Euromed) kwam tot stand in 1995 op de Euromediterrane Conferentie in Barcelona. Vandaar dat men soms ook verwijst naar het ‘Barcelonaproces’. De EU wou op een duurzame wijze haar relaties met de landen in Mashreq en in Magreb (het Midden-Oosten en Noord-Afrika) versterken. Dit nieuwe regionale partnerschap vormde een keerpunt in de euromediterrane relaties. Op 13 juli 2008 werd er nieuw leven geblazen in het samenwerkingsverband met de mediterrane regio op een topontmoeting in Parijs. De “Unie voor de mediterrane zone” werd gecreëerd.

  Omwille van het zeer grote energiepotentieel van de mediterrane landen, heeft energie van bij het begin van de euromediterrane samenwerking een centrale positie ingenomen. De mediterrane landen krijgen toegang tot de Europese interne markt en kunnen zo de grootste consumentenmarkt bedienen. Bovendien kunnen ze leren van onze expertise en knowhow. Voor de EU kan een duurzame samenwerking met de mediterrane landen de bevoorradingszekerheid ten goede komen. Ook België kan hiervan profiteren. De mediterrane landen hebben immers grote aardolie- en gasreserves. Bovendien hebben de meeste mediterrane landen een uitermate gunstige geografische ligging: ze grenzen aan andere energierijke regio’s zoals de Golf en de Kaukasus. De mediterrane landen kunnen zo de doorvoer naar de EU bevorderen.

  Het doel van de euromediterrane samenwerking op energievlak is de regionale integratie van de energiemarkten te promoten en een geïntegreerde euromediterrane energiemarkt tot stand te brengen. Bovendien wil men de voorzieningszekerheid verhogen, waaronder dus ook diversificatie van energiebronnen en aanvoerroutes. Verder wil men de duurzame ontwikkeling en het investeringsklimaat van de energiesector in de mediterrane regio bevorderen.

  Laatst bijgewerkt
  15 januari 2018

  Laatste nieuws voor dit thema

  1. Energie

   Publieksbevraging rond het ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan (2021-2030)

  2. Energie

   Analyse van het energieverbruik van huishoudens in België

  3. Energie

   Plan voor de ontwikkeling van het transmissienet van elektriciteit - Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030