Table of Contents

  Maandelijks verbruik Diesel en benzine
  Bron: FOD Economie – Algemene Directie Energie.

  De maandelijkse consumptie van de benzineproducten kent een gestaag stijgend verloop. Sinds 2013 is de verbruikte hoeveelheid bijna verdubbeld; het resultaat van een stijgende verkoop van benzinewagens. De maandelijkse consumptie van diesel kent een eerder constant tot licht dalend verloop. Vanaf 2018 daalt het aantal personenwagens rijdend op diesel. Dat is mee het gevolg van het toegepaste fiscale beleid, waarbij gedurende de voorbije jaren de accijnzen op diesel sterk verhoogd werden, terwijl de accijnzen op benzineproducten licht daalden.

  Detail consumptie benzineproducten

  Vergelijking 95RON - 98RON
  Bron: FOD Economie – Algemene Directie Energie.

  De impact van de introductie van de E10 benzine 95RON variant in 2017 is zeer duidelijk in de consumptie van benzine 98RON. Voor oudere wagens wordt er aangeraden voortaan de 98RON-variant te gebruiken, wat zich duidelijk weerspiegelt in de stijgende consumptiecijfers.

  Verdeling van de markt

  Verdeling van de markt Diesel - 95RON - 98RON
  Bron:  FOD Economie – Algemene Directie Energie.

   

  Relatief zien we dat ongeveer 75 % van de consumptie ingevuld wordt door diesel, ten opzichte van 25 % door benzineproducten. Sinds 2013 blijft de verhouding in het voordeel van benzine verschuiven (in 2013 was de verhouding namelijk 85 % - 15 %).

  *de term consumptie verwijst naar de tot verbruik uitgeslagen volumes van motorbrandstoffen

  Contact E2-EMES@economie.fgov.be

  Laatst bijgewerkt
  29 augustus 2019

  Laatste nieuws voor dit thema

  1. Energie

   Publieksbevraging rond het ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan (2021-2030)