De affichage van brandstofprijzen in euro per 100 km is niet opgezet als een realtime indicatie van de brandstofprijzen.

De weergegeven prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde van de consumentenprijzen van 4 tot 6 maanden geleden. Ze geven dus niet noodzakelijk de huidige situatie weer. Het doel van de affichage is de consument te informeren over het bestaan van alternatieve brandstoffen en hun prijs in vergelijking met conventionele brandstoffen.

Sinds 1 april 2022 geldt de Europese verplichting voor bepaalde tankstations om voor zes brandstoffen een prijsvergelijking per 100 km te tonen.

Waarom brandstofprijzen vergelijken?

De meeste auto’s op de Belgische wegen rijden vandaag op benzine of diesel. Maar alternatieve brandstoffen zoals waterstof, aardgas en elektriciteit maken steeds meer opgang.

De Europese Unie wil auto’s die rijden op alternatieve brandstoffen een duwtje in de rug geven én consumenten helpen bij de keuze van een wagen.

Niet alleen de aankoopprijs is daarbij van belang, ook de prijs die de consument betaalt voor de brandstof. Daarom geldt er sinds 1 april 2022 een Europese verplichting om bij tankstations een brandstofprijsvergelijking te laten zien.

Die toont de prijzen van de volgende zes brandstoffen, gebaseerd op een verbruik per 100 km:

  • benzine
  • diesel
  • lpg
  • elektriciteit
  • waterstof
  • cng

Op die manier maken we het als overheid voor consumenten gemakkelijker om ook alternatieve, niet-fossiele brandstoffen in overweging te nemen bij de keuze voor een nieuwe auto.

Hoe wordt de brandstofprijs berekend?

Op Europees niveau is bepaald hoe de prijs wordt berekend, zodat de prijzen in Europa onderling vergelijkbaar zijn.

De FOD Economie vergelijkt de brandstofprijzen over een afstand van 100 km voor de meest verkochte automodellen binnen een segment. Met de gemiddelde verbruiksinformatie van die voertuigen (volgens WLTP, Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures), berekenen we het gemiddelde brandstofverbruik.

Dat gemiddelde verbruik (in brandstofeenheden per 100 km) wordt vermenigvuldigd met de gemiddelde brandstofprijzen die in het voorafgaande kwartaal zijn geregistreerd (in euro per brandstofeenheid). Het resultaat is de prijs in euro per 100 km.

Voor wie geldt de nieuwe affichage van de brandstofprijsvergelijking?

Uitbaters of eigenaars van tankstations die drie of meer van de zes brandstoffen aanbieden, moeten de affiche over de brandstofprijzen op een duidelijk zichtbare plaats bij de pompen en in de winkel van hun  tankstation tonen.

De FOD Economie stelt de affiche ter beschikking van de betrokken tankstations via zijn website, e-mail of post. Het document wordt elk kwartaal bijgewerkt met de laatste info over verbruik en brandstoffprijzen. De nieuwe versie verschijnt uiterlijk op de eerste dag van elk kwartaal (1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober) in de betrokken tankstations.

Download de affiche (NL) (PDF, 133.2 KB)

Download de affiche (NL/FR) (PDF, 136.44 KB)

Laatst bijgewerkt
20 september 2023