Table of Contents

    Biobrandstoffen kunnen afhankelijk van het gebruikstype worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen: biodiesel, ethanol (voor benzine) en duurzame luchtvaartbrandstoffen (SAF).

    Hieronder lichten we per brandstoftype de belangrijkste kenmerken en normen toe.

    Biodiesel

    Biodiesel wordt geproduceerd uit plantaardige olie geëxtraheerd uit koolzaad, zonnebloem, soja, palm, enz. Die olie wordt via een chemisch proces (verestering) omgezet in FAME (Fatty Acid Methyl Ester), ook wel methylestervetzuur (MEVZ) genoemd.  

    Volgens de norm NBN EN 590:2013-+A1 (Brandstoffen voor wegvoertuigen - Diesel - Eisen en beproevingsmethoden, november 2017) mag er maximum 7 % (V/V) biodiesel aan fossiele diesel worden toegevoegd.

    Sinds 23 juli 2018 zijn ook andere dieselproducten toegestaan, met hogere aandelen plantaardige of synthetische olie.

    Het koninklijk besluit van 8 juli 2018 betreffende de benaming en de kenmerken van de gasolie-diesel en van de benzines laat het toe om andere types diesel zoals HVO-biodiesel (Hydrotreated Vegetable Oil-waterstofbehandelde plantaardige olie) op de markt te brengen. HVO wordt net als FAME geproduceerd uit plantaardige olie, maar met een ander proces.

    In tegenstelling tot FAME heeft HVO-biodiesel een chemische structuur die identiek is aan die van fossiele diesel.  Daardoor is HVO volledig compatibel met bestaande dieselmotoren. HVO moet voldoen aan de norm NBN EN 15940 (Paraffinische dieselbrandstoffen).

    Ethanol

    Ethanol is een alcoholproduct dat ontstaat door vergisting van bieten, rietsuiker, tarwe, maïs, enz.
    Geproduceerd uit planten kan het ook getransformeerd worden in ETBE (ethyl tertio butyl ether). Het is een klopwerend middel dat het octaangetal van benzine verhoogt.

    Volgens de norm NBN EN 228 (Brandstoffen voor wegvoertuigen - Ongelode benzine - Eisen en beproevingsmethoden) geldt het volgende:

    • In benzine E5 mag er maximum 5% (V/V) ethanol worden bijgemengd
    • In benzine E10 mag dit tot maximum 10 % ethanol.

    Duurzame luchtvaartbrandstoffen

    Duurzame luchtvaartbrandstoffen (sustainable aviation fuels, SAF) zijn innovatieve brandstoffen die zijn ontworpen om de ecologische impact van de luchtvaart te verminderen.

    Ze worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, zoals

    • plantaardige oliën,
    • afval
    • synthetische processen.

    Sinds 2025 geldt er een 2% bijmengverplichting volgens de Europese verordening ReFuel Aviation. Die wordt stelselmatig opgevoerd tot een bijmenging van 70 % in 2050.

    Heeft u nog vragen of opmerkingen?

    Voor meer vragen over dit onderwerp kan u terecht bij oil-biofuels@economie.fgov.be.

    Laatst bijgewerkt
    12 mei 2025