Table of Contents

    ASEVA (Agence de stockage énergetique – Energievoorraden Agentschap ), voordien APETRA,  beheert de Belgische veiligheidsvoorraden. Het agentschap werd opgericht door de wet van 26 januari 2006 betreffende de aanhouding van een verplichte voorraad aardolie en aardolieproducten en de oprichting van een agentschap voor het beheer van een deel van deze voorraad (…) en werd vanaf 1 april 2012 de enige beheerder van de Belgische veiligheidsvoorraden.

    De wet van 26 januari 2006 werd op 21 december 2023 gewijzigd door de wet betreffende de aanhouding van een verplichte voorraad aardolie en aardolieproducten, de aanhouding van bijkomende strategische voorraden voor de energiebevoorrading van het land in geval van een energiecrisis, het beheer van een aardoliebevoorradingscrisis en de organisatie van ASEVA.

    Door de wetswijziging kan het agentschap in de toekomst ook strategische voorraden aanhouden van andere energieproducten dan ruwe aardolie en aardolieproducten. 

    Het beheer van de veiligheidsvoorraden van ruwe aardolie en aardolieproducten houdt het volgende in:

    • aankoop van aardolie en/of aardolieproducten;
    • met geregistreerde oliemaatschappijen en buitenlandse oliemaatschappijen contracten afsluiten over het ter beschikking stellen van die producten, waarbij ASEVA in geval van een crisis het recht heeft deze producten aan te kopen;
    • aankoop, bouw en/of huur van opslagcapaciteit om de voorraden die ASEVA aankoopt als veiligheidsvoorraad te stockeren.

    ASEVA en haar werking wordt gefinancierd door de zgn. ASEVA-bijdrage, die deel uitmaakt van de berekening van de maximumprijzen voor aardolieproducten. De controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid van de in de jaarrekening weer te geven verrichtingen ten aanzien van de wet en de statuten van ASEVA is toevertrouwd aan een college van commissarissen dat twee leden telt, waaronder het Rekenhof. Het Rekenhof stelt jaarlijks een rapport op over de uitvoering van de taken van openbare dienst ter informatie van het Parlement.

    De Algemene Directie Energie van de FOD Economie zetelt in de Raad van Bestuur van ASEVA.

    APETRA heeft regelmatig nood aan opslagcapaciteit in België, maar ook in nabijgelegen EU-lidstaten. Vooraleer een bedrijf in aanmerking kan komen voor het herbergen van de voorraden van ASEVA moeten depots geregistreerd worden bij de Algemene Directie Energie van de FOD Economie en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Volgend registratieformulier (DOC, 44 KB) moett bezorgd worden aan de Algemene Directie Energie op volgend e-mailadres: petrole-fapetro@economie.fgov.be. Om in aanmerking te kunnen komen voor het herbergen van de voorraden van ASEVA, moeten depots voldoen aan bepaalde bijkomende voorwaarden. Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van ASEVA.

    ASEVA-bijdrage

    De ASEVA-bijdrage is het bedrag dat bedrijven met een accijnsnummer voor minerale oliën per productcategorie rechtstreeks aan ASEVA moeten betalen wanneer deze producten in verbruik worden gesteld. Het bedrag dient ter financiering van de werkingskosten van ASEVA.

    Deze bijdrage wordt aan de eindverbruiker gefactureerd via de prijsstructuur van de Programmaovereenkomst. Iedereen die een van de betrokken petroleumproducten aankoopt, draagt via de eindprijs mee aan de cofinanciering van de ASEVA-bijdrage.

    1. De Algemene Directie Energie van de FOD Economie berekent elk kwartaal de ASEVA-bijdrage voor elke productcategorie.

    De exacte formule van de ASEVA-bijdrage en de definities van de parameters staan in het koninklijk besluit van 4 oktober 2006 tot bepaling van de berekeningswijze en inningswijze van de bijdrage voor ASEVA.

    De FOD Economie deelt via zijn website het bedrag van de ASEVA-bijdrage mee, ten laatste 15 kalenderdagen voor het begin van een nieuw kwartaal.

      01.07.2024 t.e.m. 30.09.2024 01.10.2024 t.e.m. 31.12.2024 01.01.2025 t.e.m. 31.03.2025
    Categorie 1  Benzine 13,12 euro/1000 l 12,42 euro/1000 l 10,86 euro/1000 l
    Categorie 2  Gasolie 13,65 euro/1000 l 13,03 euro/1000 l 11,78 euro/1000 l
     Kerosine (luchtvaart) 6,83 euro/1000 l 6,52 euro/1000 l 5,89 euro/1000 l
    Categorie 3  Stookolie 10,21 euro/ton 10,01 euro/ton 9,36 euro/ton
    Laatst bijgewerkt
    9 december 2024