In ons land verbruiken meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven aardgas via het centrale distributienet. Ze verbruiken vooral gas om zich te verwarmen, om te koken of om water te verwarmen.
In 2017 verbruikte de helft van de gebruikers arm gas, afkomstig uit Noord-Nederland (Groningen – Slochteren).
Daar is nu een einde aan gekomen: sinds september 2024 wordt heel België voorzien van rijk gas.
Waarom omschakelen van arm gas naar rijk gas?
De gasreserves uit het Groningse veld raakten uitgeput, wat grondbewegingen veroorzaakte in de regio. Daarom heeft de Nederlandse overheid beslist om de gasexport te verminderen en ten laatste in 2030 volledig stop te zetten.
België moest dus anticiperen op het verdwijnen van deze bevoorradingsbron van gas door arm gas te vervangen door een ander soort gas, rijk gas, uit andere landen zoals Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk of Qatar.
Met andere woorden, de vervoers- en distributienetwerken moesten worden aangepast om de Belgische huishoudens en bedrijven die arm gas verbruikten, in staat te stellen rijk gas te ontvangen.
Daarom is er vanaf 2018 een grootschalig plan voor de geleidelijke omschakeling van de betrokken regio's opgesteld. De operatie om over te schakelen van arm gas naar rijk gas zou aanvankelijk tot 2029 lopen. Maar dankzij een optimalisatie van het tijdschema van de werkzaamheden vonden de laatste omschakelingen plaats in september 2024.
Wie was betrokken bij de omschakeling van arm naar rijk gas?
De omschakelingscampagne, die begonnen is in 2017, betrof 1,6 miljoen particulieren en bedrijven. Ze bevonden zich in
- Brussel,
- de provincie Antwerpen,
- het weten van de provincie Limburg,
- de provincie Vlaams-Brabant,
- een deel van de provincie Waals-Brabant,
- een deel van de provincie Luik (Hannuit en Borgworm),
- een deel van de provincie Henegouwen,
- een deel van de provincie Namen.
Op de kaart ziet u welke zones (blauw) bij de conversie van arm naar rijk gas betrokken waren.
Welke impact heeft de conversie van arm naar rijk gas?
De samenstelling van arm en rijk gas verschilt. Dat heeft een impact op:
- de infrastructuur die gebruikt wordt voor het gasvervoer in ons land,
- het distributienetwerk van aardgas,
- de gastoestellen die hierbij gecontroleerd en, indien nodig, bijgesteld moeten worden.
De omschakeling maakt geen verschil voor uw gasrekening. U betaalt immers per eenheid energie (kWh) die u verbruikt. De berekening op uw factuur ziet er nu anders uit, maar u blijft hetzelfde bedrag betalen als vroeger voor uw gas, voor hetzelfde energieverbruik.
Hoe zit het met uw toestellen?
Bij particulieren zijn toestellen op aardgas het vaakst:
- verwarmingsketels,
- kleine en grote boilers,
- fornuizen en kookplaten,
- kachels,
- convectoren,
- decoratieve haarden.
De omschakeling naar rijk gas gold niet voor toestellen op flessengas (propaan of butaan) of voertuigen op gas (lpg, cng).
Alle aardgasgebruikers in de betrokken gemeenten werden door hun distributienetbeheerder en/of leverancier op de hoogte gebracht vóór de eigenlijke omschakeling van hun gemeente. Ze werden uitgenodigd om al hun toestellen op aardgas te laten controleren en, indien nodig, af te laten stellen door een bevoegd technicus. Zo konden ze er zeker van zijn dat hun toestellen correct en veilig zouden blijven werken met rijk gas.
Als u te maken kreeg met de omschakeling naar rijk gas en deze controle nog niet hebt laten uitvoeren door een bevoegd technicus, raden we u aan om dit snel te doen. Deze controle gebeurt op uw kosten.
Waarom is het essentieel om uw gastoestellen te laten controleren?
Als u uw gastoestellen niet laat controleren, kan dat na de omschakeling een risico vormen. Het is zelfs mogelijk dat uw toestel op aardgas niet meer optimaal werkt. Het kan bijvoorbeeld meer koolmonoxide produceren, meer gas verbruiken of sneller stukgaan.
Een slecht werkend gastoestel kost meer, is slecht voor het milieu en kan in bepaalde omstandigheden schadelijk zijn voor uw gezondheid. We herinneren eraan dat de ruimten met gastoestellen in de meeste gevallen moeten beschikken over voldoende ventilatie. De verschillende veiligheidsnormen moeten worden gerespecteerd.
Bovendien zijn sommige gastoestellen niet compatibel met rijk gas.
- Gastoestellen uit 1978 en later
zijn over het algemeen compatibel met rijk gas, maar moeten mogelijk worden aangepast om correct en veilig te werken.
- Gastoestellen van voor 1978
zijn meestal niet compatibel, wat betekent dat ze waarschijnlijk moeten worden vervangen.
- Gastoestellen die in het buitenland zijn gekocht,
voldoen waarschijnlijk niet aan de wettelijke normen die in België van kracht zijn. Ze moeten worden vervangen of in overeenstemming worden gebracht met de Belgische wetgeving als dit technisch mogelijk is, als de leeftijd van het toestel dit nog toelaat en als bovendien de operationele veiligheid kan worden gegarandeerd. Alleen de fabrikant kan hierover professioneel advies geven.
Uw gastoestellen moeten worden gecontroleerd door een bevoegd technicus, met kennis van zaken. Er zijn drie types bevoegde technici:
- een technicus die erkend is door uw gewest in het kader van het verplichte periodieke onderhoud van verwarmingsketels: een technicus GI of GII,
- een technicus van de fabrikant van uw toestel,
- een technicus van de officiële invoerder die werd aangesteld door de fabrikant van uw toestel.
Als u dat nog niet hebt gedaan, is het dus van het hoogste belang om al uw toestellen die op gas werken, te laten controleren door een bevoegd technicus. Die technicus kan ook controleren of aan alle voorwaarden voor uw veiligheid is voldaan.
Vraag de technicus om een bezoekverslag waarin staat welke gastoestellen zijn gecontroleerd en welke aanpassingen zijn gedaan. Op die manier houdt u een schriftelijk bewijs bij van zijn bezoek en de uitgevoerde ingrepen. Dit document is voor u bestemd, u hoeft het niet door te geven aan een overheidsinstantie