Wensballonnen worden vaak opgelaten bij feesten. Maar opgelet! In sommige steden en gemeenten is het verboden om wensballonnen op te laten. Het gebruik ervan is ook niet zonder gevaar. De FOD Economie vraagt uw aandacht voor een veilig en correct gebruik.

Wensballonnen, ook wel gekend als "Thaise lampions", vind je in de handel terug in diverse modellen en kleuren. Andere namen voor dit product zijn: gelukslampion, ufoballon, sky lantern, herdenkingsballon, Chinese lantaarn, Oosterse lampion, … Ze worden gebruikt bij verschillende gelegenheden.

Geldt er een verbod op wensballonnen in een stad of gemeente?

In sommige Brusselse en Waalse steden en gemeenten is het ook verboden om wensballonnen op te laten. Vraag na bij de gemeente waar u wensballonnen wil oplaten of bij de politie wat het plaatselijk reglement is. Een politieverordening in de gemeente of stad kan ook bepalingen bevatten over het gebruik van wensballonnen, zoals een vergunnings- of meldingsplicht.

Beperkingen op het oplaten van wensballonnen omwille van de veiligheid van de luchtvaart

Binnen de zogenaamde "zone 2" is het oplaten van wensballonnen niet toegelaten omwille van de luchtvaartveiligheid. Deze zone is weergegeven op een kaart van de FOD Mobiliteit.

Wat kan er mislopen bij het oplaten van wensballonnen?

Een wensballon oplaten geeft een feestelijke en feeërieke tint aan de eindejaarsperiode, maar houdt risico’s in. Een wensballon werkt volgens het principe van een heteluchtballon: een brander met open vlam verwarmt lucht in een (rijst)papieren lantaarn en die krijgt zo opstijgkracht. Bij achteloos en onjuist gebruik, kan dit product brand veroorzaken. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing en pas ze toe. Een wensballon oplaten moet steeds gebeuren onder toezicht en begeleiding van volwassenen.

Naast het brandgevaar in de nabijheid van gebouwen, bomen en andere brandgevaarlijke situaties, zijn wensballonnen ook gevaarlijk voor het vliegverkeer. Laat ze dus niet op in de nabijheid van een vliegveld. Reddingsdiensten kunnen deze wensballonnen ook verwarren met noodsignaalvuurpijlen.

Adviezen en tips bij het gebruik van wensballonnen

De FOD Economie vraagt om extra voorzichtig te zijn. Wilt u toch een wensballon oplaten, volg dan zeker onderstaande tips:

  • Koop geen wensballonnen vooraleer u weet of u die mag oplaten in de gemeente waar u dat wenst te doen. Informeer u bij de gemeente in kwestie of bij de lokale politie van die gemeente
  • Ga na bij het Directoraat generaal van de Luchtvaart of u een toelating moet hebben om wensballonnen op te laten. Dergelijke toelating moet u minstens 20 dagen voor het oplaten van de wensballonnen aanvragen.
  • Controleer de ballon op beschadigingen zoals gaatjes en scheuren. Laat nooit een beschadigde ballon op!.
  • Bevestig geen andere voorwerpen onder aan de ballon.
  • Let goed op de weersomstandigheden. Laat de ballon niet op bij vochtig weer (regen, mist,…) of tijdens een lange droge periode. Idealiter moet het windstil zijn (windkracht van minder dan 2 Beaufort of 11 km/h). Raadpleeg steeds het weerbericht.
  • Laat de ballon uitsluitend buitenshuis op.
  • Respecteer een ruime uitvliegroute. Houd dus voldoende afstand van hoge objecten zoals bomen, huizen, gebouwen en andere (brandbare) obstakels.
  • Blijf buiten een ruime straal rondom vliegvelden.
  • Houd na het aansteken van de brander/wiek de ballon steeds met minstens twee volwassenen vast tot het moment van oplaten.
  • Neem rustig de tijd. Als de brander goed brandt, houd hem dan nog minstens 90 seconden vast voordat u hem oplaat.
Laatst bijgewerkt
5 januari 2023