Table of Contents

    De Europese Commissie werkt nauw samen met nationale autoriteiten uit heel Europa om onze jongste consumenten te beschermen tegen gevaarlijk speelgoed. Mede dankzij die samenwerking wordt onveilig speelgoed uit de markt gehaald.

    Veiligheidsweetjes

    Pailletten op zachtgevuld speelgoed komen gemakkelijk los en vormen voor kleine kinderen een risico op inwendige infectie.

    Zuignappen van zachtgevuld speelgoed kunnen soms loskomen. Losse zuignappen vormen een verstikkingsgevaar. En ze leveren een extra gezondheidsrisico op, aangezien baby’s en jonge kinderen er ook op kunnen kauwen. Dat moet worden voorkomen, omdat ze hormoonverstorende chemische stoffen (ftalaten) kunnen bevatten die schadelijk zijn voor het voortplantingssysteem.

    Zachtgevuld speelgoed dat op batterijen werkt, verdient ook speciale aandacht. Indien de batterijen gemakkelijk toegankelijk zijn, leveren ze een gezondheidsrisico op als ze worden ingeslikt.

    Aankooptips

    Speelgoed is leuk maar kan voor jonge kinderen ook gevaarlijk zijn. Wees waakzaam op mogelijke risico’s en doe een weloverwogen aankoop.

    Koop uitsluitend speelgoed met CE-markering. Dat symbool betekent dat de fabrikant verklaart dat het speelgoed voldoet aan de veiligheidsvereisten van de wetgeving.

    Controleer de aanbevolen leeftijd op de verpakking en kies speelgoed dat bij de leeftijd van het kind past.

    Tips voor een veilig gebruik van speelgoed

    Geef geen speelgoed met kleine (gemakkelijk loskomende) onderdelen of met gemakkelijk toegankelijke batterijen aan baby’s en zeer jonge kinderen.

    Vergeet niet om speelgoed regelmatig te controleren op slijtage. De veiligheid van baby’s en jonge kinderen staat centraal in de wetgeving voor de veiligheid van speelgoed, maar ook als consument moeten we waakzaam blijven.

    Laatst bijgewerkt
    24 oktober 2023