Ken de risico’s en gebruik opladers veilig.

Een oplader is een product dat we allemaal gebruiken. We willen altijd verbinding hebben. Opladers zijn daarom belangrijk geworden bij de vele elektronische apparaten die we tegenwoordig gebruiken. Daarmee kunnen we ervoor te zorgen dat ze altijd opgeladen zijn. Maar opladers brengen risico's met zich mee.

Het is belangrijk dat u de risico's kent en weet hoe u opladers veilig kunt gebruiken. Als opladers oververhit of defect raken, kunnen ze in brand vliegen of zelfs exploderen. Laten we opladers veilig gebruiken. Laten we onze apparaten en vooral ook onszelf beschermen.

Uit testen is gebleken dat opladers aanzienlijke risico's met zich meebrengen. Consumenten moeten voorzichtig met opladers omgaan. Dit jaar heeft de Europese Commissie nauw samengewerkt met nationale autoriteiten uit heel Europa aan een gezamenlijke campagne om de potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico's van opladers te identificeren. Het garanderen van de veiligheid van consumenten is een prioriteit in het consumentenbeleid van de Europese Commissie.

Veiligheidsweetjes

Opladers mogen niet worden gebruikt in direct zonlicht of op warme oppervlakken. Om oververhitting te voorkomen mag er niet meer dan één oplader op één elektrische kabel worden aangesloten. Oververhitting vormt een risico voor de oplader zelf, voor de apparaten die worden opgeladen en mogelijk ook voor mensen in de buurt. Hierdoor kunnen brand en brandwonden ontstaan.

Opladers moeten kunnen “ademen” tijdens gebruik. Gebruik nooit een oplader terwijl deze in een tas of zak zit of onder een kussen of stapel kleding ligt. De kans op oververhitting kan dan aanzienlijk toenemen. Stop onmiddellijk met het gebruik van de oplader als u ongebruikelijke warmte opmerkt. Constante waakzaamheid is geboden, vooral als kinderen hun apparaten opladen of hierbij in de buurt zijn. Ook zij moeten de risico's kennen en zich hiervan bewust zijn.

Opladers kunnen bij beschadiging gevaar opleveren. Als u merkt dat de hoeken van een oplader gebarsten zijn, de kabels gebroken zijn of de oplader steeds oververhit raakt, dan is het tijd om een nieuwe oplader te kopen. Gebruik de oplader niet meer en gooi hem veilig weg. Probeer de oplader niet zelf te repareren. Koop kwalitatief goede opladers.

Laatst bijgewerkt
24 oktober 2023

Laatste nieuws voor dit thema