Wordt de aankoop ook gedekt door de wettelijke garantie?

Het is altijd aangenaam koopjes te doen.

Uiteraard heb ik niet de keuze tussen een groot aantal modellen: “Het is dit product tegen deze prijs!”, aldus de verkoper. Dit geldt bijvoorbeeld voor een product in de solden evenals voor een toonzaalmodel.

Maar wat gebeurt er dan als ik zie dat het aangekochte product een groot gebrek vertoont?

Wat u moet weten

De wettelijke garantie is van toepassing op alle nieuwe en tweedehandse producten evenals op goederen in de solden, voor zover de verkoper geen gebrek heeft meegedeeld vóór uw aankoop.

U kunt geen garantie genieten indien de verkoper u de gebreken van het product informeerde voor uw aankoop.

Hoe dwingt u uw rechten af?

Voor elk product in de solden Ga na of de verkoper een gebrek meldt
Als het product in de solden een gebrek vertoont dat de verkoper niet meedeelde Doe beroep op uw wettelijke garantie, die 2 jaar duurt vanaf de aankoop

 

En als de verkoper, ondanks deze verificaties, nog bezwaren heeft?

U kunt verwachten dat de verkoper stelt dat het gebrek te wijten is aan een verkeerd of abnormaal gebruik of aan een gebrek aan onderhoud.

Hij kan ook zeggen dat u niet voorzichtig was of de gebruiksaanwijzing niet correct hebt gevolgd.

  • Zo is bijvoorbeeld de motor van een elektrische kettingzaag niet geschikt voor het doorzagen van de dikke wortels van een enorme boom. Als u dat toch doet, negeert u de instructies van de gebruiksaanwijzing. Het wordt dan ook onmogelijk de motor van de kettingzaag te laten herstellen als deze door overbelasting oververhit raakt.
U moet eerlijk blijven De weigering van de verkoper kunt u slechts betwisten indien het gebrek aan het product te wijten is
U bekomt een gratis juridisch advies

!! (lees de waarschuwing hieronder) !!  

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt typebrief (DOC, 22.5 KB)
Indien, ondanks uw spanningen, het onmogelijk is het geschil zelf te regelen Neem contact op met de Consumentenombudsdienst
  Meld eventueel deze praktijk aan de FOD Economie

Waarschuwing

Voor een eerste juridische advies, dat gratis is, kunt u terecht bij de eerstelijnsbijstandsdiensten, waar advocaten u een oriënterend advies kunnen geven. Ze zullen echter niet het werk voor u doen. Ze raden u een advocaat aan of een andere dienst om de procedure te behandelen. Deze juridische eerstelijnsbijstand wordt georganiseerd in elk gerechtelijk arrondissement door de Commissie voor Juridische Bijstand en is ook verbonden aan de justitiehuizen.

Laatst bijgewerkt
21 maart 2019

Laatste nieuws voor dit thema

  1. Consumentenbescherming

    Dringende herstelling? Betaal je niet blauw!

  2. Consumentenbescherming

    Let op voor nepadvertenties op sociale media!

  3. Consumentenbescherming

    Probleem op reis? Waar kan ik terecht?