
Is er binnenkort een concert van uw favoriete artiest en bent u bang dat u geen ticket zal kunnen bemachtigen? Wees op uw hoede als u tickets zoekt op het internet. Surf niet naar de website die als eerste verschijnt: het kan namelijk een website zijn die tickets doorverkoopt in plaats van de officiële ticketverkoopsite. En dat soort doorverkoop is niet toegestaan!
Koop tickets via de officiële websites
Als u concerttickets wilt kopen, is de gulden regel: surf naar de officiële website van de artiest of naar de website van de zaal waar het concert of evenement plaatsvindt. Daar vindt u steeds de enige correcte ticketinformatie en een link naar de juiste ticketverkoopsite.
Controleer goed bij wie u precies uw concerttickets koopt
Als u tickets zoekt via een zoekmotor zoals Google, ziet u als eerste resultaat vaak doorverkoopsites verschijnen, en niet de officiële verkoopsites.
Besef dat de doorverkoop van tickets in België wettelijk is geregeld. Die wet bepaalt het volgende:
- toegangsbewijzen doorverkopen is verboden;
- occasionele doorverkoop van tickets zonder winst te maken is toegestaan;
- het is strikt verboden een toegangsbewijs dat nooit is gekocht, maar gratis werd weggegeven als prijs (sponsoring, ...), door te verkopen.
De websites die tickets doorverkopen, zijn meestal buitenlandse websites. In die landen bestaat er niet altijd een reglementering die doorverkoop verbiedt of reglementeert.
Weiger de risico's van websites die tickets doorverkopen
Als u op frauduleuze websites een ticket koopt, loopt u het risico:
- te veel te betalen (tot 10 keer meer dan de oorspronkelijke ticketprijs);
- uw tickets nooit te ontvangen;
- de toegang tot het evenement geweigerd te worden (nadat de officiële verkoper de verkochte tickets ongeldig heeft verklaard).
Verdedig u tegen het bedrog met frauduleuze concerttickets
- Neem contact op met de doorverkoopsite. In sommige gevallen zal de doorverkoper u het verschil met de originele ticketprijs terugbetalen. Lees eerst de algemene gebruiksvoorwaarden of de voorwaarden voor terugbetaling van de doorverkoopsite.
- Dien een vordering in bij een burgerlijke rechtbank.
- Als u heeft betaald met een kredietkaart of via een onlinebetaalsysteem (vb. PayPal), kunt u de betaling laten annuleren en om een terugbetaling vragen. Alles hangt wel af van de algemene voorwaarden van uw betaalsysteem. Voor Visa en Mastercard kunt u terecht op mijnkaart.be.
- Meld de illegale doorverkoop van tickets online op het ConsumerConnect.
Vermeld als indiener van de klacht "een particulier" en als tegenpartij "een onderneming". Kies het thema Reizen & vrije tijd (evenementen, sport, horeca), en vervolgens Toegangsbewijzen voor evenementen. U ontvangt advies en informatie over de te ondernemen stappen, evenals de contactgegevens van personen die u kunnen helpen.