Table of Contents
Wilt u een concert, festival of sportevenement bijwonen en heeft u nog geen ticket? Wees voorzichtig: valse of gekopieerde tickets worden aangeboden op zoekertjessites en sociale media. Als u zulke tickets koopt, ontvangt u ze waarschijnlijk nooit of zijn ze niet geldig.
Hoe lokken oplichters u naar valse tickets?
Oplichters gebruiken vaak tweedehandssites en sociale media om nepadvertenties te delen. Ze kunnen ook rechtstreeks contact met u opnemen via de comments als u een bericht plaatst waarin u zegt dat u op zoek bent naar tickets voor een evenement. Ze sturen u een bericht en tonen soms valse bewijsstukken om uw vertrouwen te winnen, zoals foto's van de tickets of een kopie van hun identiteitskaart. Vervolgens vragen ze u om het verschuldigde bedrag over te maken of u ontvangt valse e-mails, die lijken op die van officiële verkoopsites, waarin u gevraagd wordt om te betalen. Zodra u heeft betaald, verdwijnt de oplichter met uw geld en hoort u nooit meer iets van hem.
Als u toch tickets ontvangt, dan zijn het mogelijk vervalsingen of kopieën die al werden gebruikt en waarmee u dus niet meer binnenraakt op het evenement. U ontdekt dit pas ter plaatse wanneer u toegang wordt geweigerd!
Bij dit soort bedrog speelt de oplichter vaak in op de schaarste van tickets en uw sterke verlangen om deel te nemen aan een (uitverkocht) evenement. Hierdoor trapt u makkelijker in de val dan normaal.
Koop altijd tickets via de officiële weg
De gouden tip: koop tickets alleen via de officiële website van het evenement. Surf naar de officiële website van het festival, de concertzaal, de artiest, het pretpark, de voetbalclub, enzovoort. Klik niet blindelings op de eerste website die in uw zoekresultaten verschijnt en vermijd altijd sociale media en zoekertjessites.
Als het evenement uitverkocht is, ga dan na of de officiële organisator van het evenement geen eigen doorverkoopplatform voor tickets heeft. Dat is uw enige garantie op een correcte prijs en geldige tickets.
Wat moet u doen als u toch een vals ticket heeft gekocht?
- Betaalde u met een kredietkaart? Probeer dan om de transactie te betwisten via mijnkaart.be.
- Neem contact op met uw bank zodat deze op de hoogte is van de frauduleuze bankrekening waarnaar u geld overmaakte.
- Als u slachtoffer bent geworden van frauduleuze reclame, meld dit dan aan het platform waarop u de reclame heeft gezien. Zo kunnen zij de advertentie verwijderen.
- Dien een klacht in bij de lokale politie.
- Meld de fraude via ConsumerConnect zodat de FOD Economie op de hoogte is. De Economische Inspectie kan dan beslissen om een onderzoek in te stellen. Dit garandeert niet dat u uw geld terugkrijgt, maar zo helpt u wel te voorkomen dat anderen ook in de val lopen.
Wat als u via de officiële kanalen een ticket kocht maar zelf niet meer kunt deelnemen?
Ga steeds na of datzelfde kanaal, geen optie biedt om het ticket terug aan te bieden. Het kan zelfs dat de eventorganisator u verplicht om dat te doen en dat hij verbiedt uw ticket zelf te door te verkopen via de tweedehandsmarkt. Kijk dus goed naar de algemene voorwaarden.