""

Het concert van uw favoriete artiest blijkt uitverkocht. Er is geen enkele plaats meer vrij, echt? U gaat snel zoeken op het internet. En tot uw grote vreugde vindt u tickets op de website die als eerste verschijnt in de zoekresultaten. Op de dag van het concert toont u uw ticket aan het onthaal en daar wordt u de toegang geweigerd.

U bent het slachtoffer van oplichterij met doorverkoop van concerttickets. 

Hoe gaan de oplichters te werk bij de doorverkoop van frauduleuze tickets?

De oplichters maken een website aan voor de doorverkoop van concerttickets. Ze geven de site een domeinnaam (URL-adres) die de indruk wekt dat het gaat om een officieel verkooppunt voor concerttickets. Soms wordt de domeinnaam specifiek gekozen in functie van een specifieke concerttournee, soms wordt een meer algemene domeinnaam gekozen.

De fraudeurs mikken doorgaans op de grote, populaire concerten waarvoor de tickets zeer snel (vaak zelfs in nauwelijks twee uur) uitverkocht zijn. Ze komen in actie vlak na de aankondiging van het concert of de tournee, nog voor de start van de officiële voorverkoop, en dus meestal vele maanden voordat het concert effectief plaatsvindt.

Vervolgens gebruiken ze technieken voor zoektermoptimalisatie en gesponsorde advertenties. Als u op het internet naar concerttickets zoekt, is het dus de frauduleuze website die als eerste in de zoekresultaten verschijnt, vóór die van de officiële verkoper. En omdat u wanhopig op zoek bent naar een ticket, let u niet goed op en klikt u snel op de frauduleuze site.

U bestelt vervolgens de tickets op de frauduleuze site, betaalt ze meteen met uw creditcard en krijgt een professioneel ogende e-mail ter bevestiging. Uiteindelijk krijgt u die tickets nooit geleverd, of ontvangt u vervalste of ongeldige tickets.

Bij dit soort oplichting profiteren de fraudeurs van het ongeduld van de consumenten en ook van de hype rond die zeer populaire concerten. De consumenten zijn minder oplettend en kopen vaak op de eerste de beste website die plaatsen aanbiedt.

De fraudeurs gaan ook speculeren. Ze profiteren van het feit dat de verzending en de levering meerdere maanden na de reservering plaatsvinden, vaak slechts enkele dagen of weken voor de concertdatum. Dat geeft hun de tijd om met de noorderzon te verdwijnen met hun ontvangsten.

Wat zegt de wet over de doorverkoop van tickets voor evenementen?

De wet van 30 juli 2013 betreffende de verkoop van toegangsbewijzen tot evenementen zegt hierover het volgende:

  • Regelmatige doorverkoop en occasionele doorverkoop tegen een hogere prijs dan de definitieve prijs die door de oorspronkelijke verkoper is meegedeeld, zijn verboden.
    Als de officiële verkoper op de hoogte wordt gesteld van een geval van verboden doorverkoop, kan hij het ticket ongeldig maken ("blacklisting"). De consument die zich met een dergelijk ongeldig verklaard ticket aanbiedt aan de concertzaal, zal de toegang geweigerd worden.
  • Doorverkoop op het internet via een onderneming die gevestigd is in een lidstaat van de Europese Unie, valt in principe onder de bevoegdheid van die staat, die moet instaan voor de consumentenbescherming.
    Niet alle lidstaten verbieden het doorverkopen van tickets. Meestal wijzen de ondernemingen die tickets doorverkopen, de consumenten op het risico dat ze lopen en vermelden ze dat duidelijk op hun website.
  • De ondernemingen die tickets doorverkopen, moeten de consumenten op duidelijke en ondubbelzinnige wijze de volgende informatie verstrekken:
    • de hoedanigheid van de verkoper: het moet voor de consument duidelijk zijn dat hij niet handelt met de officiële ticketverkoper;
    • de aard van het aangeboden ticket: de consument moet er duidelijk op gewezen worden dat het om een doorverkocht ticket gaat en in voorkomend geval dat de te betalen prijs hoger is dan de waarde die op het ticket staat vermeld;
    • het risico: de consument moet geïnformeerd worden dat hem de toegang met het aangeboden ticket kan worden geweigerd als dat ticket op de zwarte lijst is geplaatst;
    • de terugbetalingsvoorwaarden indien het ticket ongeldig is verklaard en indien het concert verplaatst of geannuleerd wordt.

Bent u het slachtoffer van oplichting met doorverkoop van concerttickets? Wat kunt u doen?

  • Hebt u betaald met een kredietkaart, dan kunt u de transactie betwisten via bijvoorbeeld mijnkaart.be.
  • Meld de illegale doorverkoop van concertticket op ConsumerConnect.
    Vermeld als indiener van de klacht "een particulier" en als tegenpartij "een onderneming". Kies het thema Reizen & vrije tijd (evenementen, sport, horeca), en vervolgens Toegangsbewijzen voor evenementen. U ontvangt advies en informatie over de te ondernemen stappen, evenals de contactgegevens van personen die u kunnen helpen.

Bent u van plan om online concerttickets te kopen?

Lees onze vier tips om op een veilige manier concerttickets te kopen.

Laatst bijgewerkt
21 juni 2024