""

Situatieschets

U ging op zoek naar een partner of een vriend op Facebook, via een applicatie of datingsite en u heeft die persoon uit de duizend eindelijk gevonden! A priori klikt het perfect tussen jullie twee, maar uw droomprins (of -prinses) vraagt u al snel om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral om geld.

Risico

Ontmoetingen op internet zijn niet altijd bedrieglijk, maar vriendschapsfraude is wijdverspreid en oplichters volgen telkens hetzelfde stramien: ze spelen in op uw gevoelens en vragen u om geld voor een vliegticket naar België om u te bezoeken, om te zorgen voor hun achtergelaten familie, om medische kosten of schoolkosten te betalen, om een erfenis vrij te geven, enz. U leeft mee en na enkele stortingen is de persoon plots verdwenen, en uw geld ook!

Tips

Het kan geen kwaad om op internet te chatten, maar geef in geen geval gevoelige informatie door. Ga telkens de echtheid van het profiel van de persoon na. Vaak gebruiken oplichters een vals profiel: fictieve naam of iemands gestolen identiteit. Laat u niet in de val lokken met “zielige” verhalen. Maak nooit zomaar geld over aan iemand die u nooit ontmoet heeft, want het gestorte geld zie u nooit meer terug!

In de val gelopen?

Waarschuw onmiddellijk uw bank!

Meld de fraude aan de Economische Inspectie via ConsumerConnect. Op dat platform vindt u ook informatie over uw rechten als consument.

Download de fiche (PDF, 208.7 KB)

Laatst bijgewerkt
6 juni 2024

Laatste nieuws voor dit thema