""

Situatieschets

U ontvangt een e-mail: “Ik heb uw besturingssysteem gehackt. Ik bekeek de sites, en meer bepaald de pornosites die u vaak raadpleegt. Ik gebruikte ook de camera van uw computer om u te filmen. U bent een echte viezerik! U zou toch niet willen dat uw ouders, vrienden, collega’s, ... deze beelden te zien krijgen?”

Risico

Dit soort oplichterij wordt seksafpersing of sextortion genoemd: de oplichters beweren dat ze over compromitterende gegevens of beelden beschikken die u betreffen. Ze vragen u om geld, anders verspreiden ze die informatie. Ze beweren soms ook dat ze uw pc kunnen blokkeren en dat het geen nut heeft om uw wachtwoord te veranderen. Ze bespioneren u continu.

Tips

In de meeste gevallen hebben de oplichters uw e-mailadres in publieke databanken gevonden en niet door uw computer te hacken. Wees gerust: beelden hebben ze niet! Geef niet toe aan hun chantage. Dergelijk bericht moet u er echter toe aanzetten om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Verander zeker uw wachtwoord en stel een goedkeuring in twee stappen voor al uw accounts in. Voer met uw antivirussysteem een zorgvuldige analyse van uw computer uit. Dat kan altijd nuttig zijn!

In de val gelopen?

Dien een klacht in bij de lokale politie.

Meld de fraude aan de Economische Inspectie via ConsumerConnect. Op dat platform vindt u ook informatie over uw rechten als consument.

Download de fiche (PDF, 223.4 KB)

Laatst bijgewerkt
6 juni 2024

Laatste nieuws voor dit thema