""

Situatie

U gaat op het internet op zoek naar een voordelige lening zonder al te veel formaliteiten of vervelende vragen over uw financiële situatie? U heeft een aankondiging gezien op het internet of een bericht gevonden op de sociale media voor gemakkelijk te krijgen krediet. Of u werd online benaderd door een professioneel ogende kredietgever? Binnen enkele klikken is uw droomlening binnen handbereik. Voordat u die gegeerde lening krijgt, vraagt de kredietaanbieder u wel nog om  kosten te betalen.

Risico

Die werkwijze is typisch bij frauduleuze kredietaanbiedingen. Alvorens het beloofde kredietbedrag op uw rekening te storten, vragen frauduleuze kredietgevers u eerst om bepaalde kosten te betalen. Zodra die kosten betaald zijn, laten zij niets meer van zich horen. In de meeste gevallen is het onmogelijk om de door u betaalde bedragen / voorafbetalingen te recupereren.

Tips

Laat u niet verblinden door de voordelige rentevoet en de geringe formaliteiten. Geld lenen, kost geld en droomleningen bestaan niet. Controleer eerst grondig de identiteit van uw contactpersoon. Enkel ingeschreven kredietbemiddelaars en kredietgevers die door de FSMA vergund zijn, mogen kredietovereenkomsten met u afsluiten. Kreeg u vragen over uw persoonlijke en financiële situatie? Vergunde kredietprofessionals stellen ze altijd. Betaal nooit kosten vooraleer uw kredietcontract is ondertekend.

In de val gelopen?

Als u betaald hebt, verwittig uw bank en doe aangifte bij de politie.

Verwittig de Economische Inspectie via ConsumerConnect. Op dat platform vindt u ook informatie over uw rechten als consument.

Download de fiche (PDF, 235.53 KB)

Laatst bijgewerkt
7 juni 2024