""

Situatieschets

U laat een nieuwe keuken installeren en ontvangt de factuur van de leverancier. U schrijft het bedrag over op het rekeningnummer dat vermeld staat op de factuur, maar enkele weken later zit er een aanmaning in uw brievenbus.

Risico

U bent wellicht slachtoffer van een vervalste factuur. Bij deze fraude onderscheppen oplichters de papieren (of elektronische) factuur, veranderen ze het rekeningnummer en versturen de aangepaste factuur. Als u die betaalt, betaalt u dus de oplichters. Het risico bestaat dat u de factuur twee keer moet betalen omdat uw leverancier geen betaling ontvangen heeft.

Tips

Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met het rekeningnummer op de bestelbon of de officiële website van de leverancier. Wees waakzaam als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt of als het de eerste keer is dat u deze leverancier betaalt. Bel in geval van twijfel het bedrijf op via een nummer dat u kent (het nummer op de factuur kan ook vervalst zijn).

In de val gelopen?

Contacteer zo snel mogelijk de betrokken banken om de fraude te melden.

Meld de fraude aan de Economische Inspectie via ConsumerConnect. Op dat platform vindt u ook informatie over uw rechten als consument.

Download de fiche (PDF, 245.51 KB)

Laatst bijgewerkt
6 juni 2024

Laatste nieuws voor dit thema