Als reiziger geniet u ook een zekere bescherming wanneer u een gekoppeld reisarrangement boekt. Er is sprake van een gekoppeld reisarrangement wanneer u:

  • bij één verkooppunt op hetzelfde moment twee verschillende reisdiensten apart selecteert en apart betaalt; of
  • tijdens de boeking van een reisdienst of binnen 24 uur erna, op gerichte wijze naar de aankoop van een andere reisdienst wordt geleid.

De professioneel die een gekoppeld reisarrangement aanbiedt, moet voorzien in een bescherming tegen zijn insolventie voor de bedragen die hij van u ontvangt en u voor de sluiting van een overeenkomst via een standaardformulier erop wijzen dat het niet gaat om een pakketreis en u bijgevolg niet over dezelfde rechten beschikt.

Respecteert de professioneel deze verplichtingen niet, dan valt hij voor alle reisdiensten vervat in het gekoppeld reisarrangement onder bepaalde verplichtingen die normalerwijze gelden voor een organisator van pakketreizen, zoals: overdracht van de overeenkomst, opzegmogelijkheden, verantwoordelijkheid voor de goede uitvoering van de reisdiensten, bijstandsverplichting, prijsvermindering en schadevergoeding.

Voorbeelden

  • U gaat naar een reisagent die u helpt om een hotel te kiezen. U betaalt het hotel. Daarna helpt de reisagent u met het kiezen van een vlucht, die u apart betaalt.
  • Samen met de bevestiging van een eerste geboekte reisdienst (vlucht of treinreis), ontvangt u via e-mail een uitnodiging om een aanvullende reisdienst op de gekozen bestemming te boeken, bijvoorbeeld hotelaccommodatie, met een link naar de boekingswebsite van die andere reisdienstverlener. De tweede overeenkomst moet worden afgesloten binnen de 24 uur na de bevestiging van de eerste boeking.
Laatst bijgewerkt
23 december 2019