Table of Contents

  Medische analyses

  Het referentielaboratorium Ref4U van de Gentse Universiteit is een referentielaboratorium op het gebied van klinische scheikunde, aangezien het de metrologische traceerbaarheid voor in-vitrodiagnoses verzekert. Ref4U levert eveneens geaccrediteerde referentiemetingen voor het bepalen van steroïde hormonen (cortisol, testosteron, progesteron, estradiol), schildklierhormonen (triiodothyronine, (vrije) thyroxine) en 25-hydroxivitamine D3 en D2.

  In het apotheekwezen

  Mijn pillen bevatten 10 mg werkzame stof. Hoe kunnen we zeker zijn van de juiste hoeveelheid? Farmaceutische laboratoria controleren hun weegbalansen met behulp van standaardmassa’s. De Metrologische Dienst vergelijkt deze standaardmassa’s met de nationale standaard, het prototype van de kg. Twee nationale prototypes worden in België bewaard sinds 1889, nummers 28 en 37. De eenheid om massa te wegen is de kilogram. Drie microgram is de meetonzekerheid van een massastandaard van 10 mg.  De Metrologische Dienst vergelijkt periodiek de Belgische prototypes van de kilogram met de nieuwe kg-realisaties (Kibble balance of silicium sfeer).

  Radiotherapie

  Het Studiecentrum voor Kernenergie SCK CEN in Mol levert aan de Belgische ziekenhuizen de radio-isotopen die ze nodig hebben om kanker op een gerichte en selectieve manier te bestrijden met radiotherapie. Dit laboratorium analyseert eveneens de effecten van medische beeldvorming op het lichaam en de impact ervan op de gezondheid (radiologie, MRI, ...) en werkt aan het onderzoek en de ontwikkeling van middelen om patiënten tegen ioniserende straling te beschermen. Een radioactieve bron van kobaltisotoop 60Co is meer bepaald ter beschikking en wordt sinds 2008 in deze laboratoria gebruikt. Deze bron levert dosissen die te vergelijken zijn met die van de afdelingen radiotherapie in ziekenhuizen en doet dienst als referentie voor dit onderzoek. Bovendien is het laboratorium volgens de norm ISO/IEC 17025 (algemene vereisten betreffende de competentie van ijkings- en testlaboratoria) geaccrediteerd in de domeinen dosimetrie en radiobiologie 

  Key comparison BIPM.RI (I)-K1 of the air-kerma standards of the SCK•CEN, Belgium and the BIPM in Co-6 gamma radiation. Metrologia 54 (2017), Tech. Supp.

  Horizontal Cs-60 and Co-60 irradiator
  Horizontal Cs-60 and Co-60 irradiator

   

  The 100 kV tube of the X-ray generator
  The 100 kV tube of the X-ray generator. A filter wheel with holes for 11 filters and a DAP ionization chamber are visible downstream the focal point.

   

  Laatst bijgewerkt
  24 maart 2020