""

De federale regering lanceert een proefproject om de keuze van de consument te vergemakkelijken door hem te informeren en te sensibiliseren over de totale kostprijs van het gebruik van energieverslindende producten. Hiervoor heeft de FOD Economie een calculator ontwikkeld om de reële kostprijs van het gebruik van verschillende huishoudtoestellen in te schatten.

Hoe kunt u de calculator gebruiken?

Het proefproject is een federale maatregel die is opgenomen in het Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling  (FPDO) en het Federaal Actieplan Circulaire Economie 2021-2024 (FACE). 

Waarom lanceert de federale regering dit proefproject?

Het project is gebaseerd op een heel eenvoudig idee: wanneer burgers energie-intensieve producten kopen, zijn ze niet volledig op de hoogte van de werkelijke kosten van die producten. Naast de aankoopprijs weten ze niet altijd welke kosten gepaard gaan met het energieverbruik van de producten, en het elektriciteitsverbruik in het bijzonder.

Energielabels geven veel informatie, maar er ontbreekt één essentieel gegeven: de jaarlijkse elektriciteitskosten bij gemiddeld gebruik van het product. Die informatie is nochtans essentieel als de doelgroep de economische gevolgen van bepaalde aankopen helemaal wil begrijpen. Bijna iedereen kent de prijs van een liter benzine of diesel, omdat die overal in het land wordt aangegeven. Dat kan niet worden gezegd van de prijs van elektriciteit. Die prijs varieert van maand tot maand, van leverancier tot leverancier en zelfs van huishouden tot huishouden, afhankelijk van verschillende factoren zoals het al dan niet hebben van zonnepanelen. De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) publiceert nochtans elke maand een gemiddelde elektriciteitsprijs voor een gemiddeld huishouden dat 3500 kWh/jaar verbruikt.

Het is dus mogelijk om een raming te geven van de gemiddelde energieverbruiksprijs van bepaalde producten, met name producten die verkocht moeten worden met een energie-efficiëntielabel:

  • koelkasten
  • diepvriezers
  • koel-vriescombinaties
  • wasmachines
  • droogkasten
  • vaatwassers
  • televisies
  • computerschermen

Daarvoor is de door de FOD Economie ontwikkelde calculator bedoeld.

Voor meer informatie over het project en de calculator in het bijzonder, zie ook onze  FAQs.

Laatst bijgewerkt
14 maart 2024

Laatste nieuws voor dit thema