""

U hebt via sociale netwerken een foto van een kind met een zeldzame ziekte ontvangen. In het bericht bij de foto staat dat de behandeling om het kind te genezen veel geld kost. U laat uw hart spreken en u besluit om geld te doneren op het genoemde rekeningnummer.

Opgelet echter: als u dat doet, kunt u het slachtoffer worden van liefdadigheidsfraude!

Hoe gaan oplichters te werk bij liefdadigheidsfraude?

Bij dat soort fraude maken oplichters misbruik van het medeleven en de vrijgevigheid van hun slachtoffers. Ze nemen niet alleen via e-mail, maar ook via sociale netwerken contact met hen op. In hun berichten verwijzen ze naar goede doelen die geld inzamelen om zieke kinderen of slachtoffers van rampen (aardbeving, tsunami, hongersnood, oorlog enz.) te helpen. Soms aarzelen ze niet om de logo's van die verenigingen te gebruiken om hun berichten te ondersteunen.

Ze vragen altijd hetzelfde: doneer geld aan die goede doelen. In hun bericht nodigen ze hun slachtoffers uit om op een hyperlink te klikken die hen naar een webpagina of een overschrijvingsformulier brengt. Die pagina's en formulieren zijn in feite nep en zijn volledig het werk van de oplichters. Op die manier verkrijgen ze de persoonsgegevens van de slachtoffers (naam, voornaam, adres, kopie identiteitskaart of paspoort). Vervolgens gebruiken ze die informatie om andere zwendelpraktijken op te zetten en andere frauduleuze handelingen te verrichten. En indien de slachtoffers het overschrijvingsformulier invullen, hebben de fraudeurs hun persoonlijke bankgegevens.

Bij dit soort fraude passen de oplichters phishingtechnieken toe. Meer informatie hierover vindt u op pagina U hebt een bericht ontvangen van een bekende organisatie met een hyperlink.

Tips om liefdadigheidsfraude te vermijden

 • Controleer voordat u geld aan een goed doel overmaakt, op de officiële website van het goede doel of er donaties worden ingezameld en of het rekeningnummer hetzelfde is als het nummer op het bericht dat u hebt ontvangen.
 • Laat u niet misleiden door dramatische verhalen. Vraag uzelf af waarom u degene bent die financiële steun zou moeten geven in plaats van familie, vrienden enz. Geef geen geld aan iemand die u niet echt hebt ontmoet.
 • Breng uzelf of uw identiteit niet in gevaar. Geef niet te snel uw vertrouwen en houd uw persoonsgegevens voor uzelf.
 • Indien u ook maar de geringste twijfel hebt, aarzel dan niet om er met uw vrienden en familie over te praten. Twee meningen zijn beter dan één.

Een ander soort zwendel: zwendel met huisdieren

“Ik kan niet meer voor mijn hond zorgen vanwege gezondheidsproblemen", "Ik heb net een baby gekregen en hij is allergisch voor katten, dus ik kan hem niet houden", "Rashond puppy voor 200 euro". Dat soort advertenties vindt u heel vaak op sociale netwerken. Soms zijn ze waar, soms niet!

Alles is goed om op een frauduleuze manier geld in te zamelen, inclusief het gebruik van dieren en soms hun lijden.

Ook op dat vlak spelen oplichters in op de gevoelens van hun slachtoffers over dieren of bieden ze dieren te koop aan tegen buitengewoon lage prijzen in vergelijking met normale prijzen.

Aanwijzingen die u kunnen helpen om dubieuze advertenties voor huisdieren te herkennen.

 • Weet dat de verkoop van dieren via sociale netwerken verboden is. Een professionele fokker kan dat soort communicatiekanalen dus niet gebruiken.
 • Indien de advertentie geen ondernemingsnummer of een erkenningsnummer (fokvergunning) vermeldt, hebt u niet te maken met een professionele fokker die in België is gevestigd. Opgelet!
 • Indien u een stamboomdier aangeboden krijgt voor een extreem lage prijs, wees dan gewaarschuwd dat het waarschijnlijk te mooi is om waar te zijn.
 • Volgens de advertentie loopt het dier het risico te sterven of in de steek te worden gelaten.
 • Er is slechts een beperkt aantal foto's van het dier beschikbaar.
 • De verkoper beweert dat hij geen foto's kan sturen van het nest of van de moeder van het dier.
 • De verkoper weigert om u het dier in het echt te laten zien voordat u het adopteert of bepaalde kosten betaalt.

Tips om de valkuil van dubieuze advertenties voor huisdieren te vermijden

 • Indien u de adverteerder niet persoonlijk kent, wees dan extra voorzichtig voordat u een dier adopteert of koopt.
 • Kies voor gespecialiseerde websites met erkende verkopers indien u een rashond wilt kopen.
 • Controleer de legitimiteit van de site: controleer de oprichtingsdatum, de reputatie van de site bij andere internetgebruikers enz.
 • Controleer of de gegevens op de vergunning van de verkoper overeenstemmen met die op de website van de Belgische regionale overheid die de vergunning heeft verleend.
 • Indien de fokker in het buitenland gevestigd is, zoek dan uit of er in dat land een goedkeuring (fokvergunning) vereist is.
 • Vertrouw niet op slechts één foto. Vraag om andere foto's, indien mogelijk met de ouders of het nest. Jonge dieren evolueren erg snel; probeer daarom om een bewijs te krijgen van de leeftijd en evolutie van het dier.
 • Controleer de bron van de foto’s door op het internet te zoeken. Het is mogelijk dat de foto gestolen is van een andere site of gemeld is in het kader van oplichting.
 • Informeer naar de voorwaarden voor internationaal transport en het importeren van het dier als de verkoper zich in het buitenland bevindt. U vindt die informatie op de website van de FOD Volksgezondheid.
 • Betaal pas nadat u het dier in het echt hebt gezien. Een foto of een video is niet genoeg.
 • Gebruik bij het afronden van de transactie een betalingssysteem waarbij uw geld pas wordt uitbetaald nadat het dier daadwerkelijk is geleverd.

Bent u het slachtoffer van liefdadigheidsfraude of dierenzwendel? Wat kunt u doen?

 • Hebt u betaald? Neem zo snel mogelijk contact op met uw eigen bank en de andere betrokken banken. Indien uw betaling recent genoeg is, zal uw bank proberen om de overschrijving op te schorten of de rekening te blokkeren zodat de oplichters niet meer kunnen handelen. Maar houd er rekening mee dat u in de meeste gevallen uw geld waarschijnlijk nooit meer zult terugzien.
 • Indien u persoonlijke bankgegevens hebt verstrekt, verander dan onmiddellijk uw wachtwoorden en pincode.
 • Neem onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij als u bang bent dat er geld wordt buitgemaakt op uw naam.
 • Bel Card Stop (078 170 170) en laat uw kaart blokkeren als u uw creditcardgegevens hebt verstrekt.
 • Praat met familie, vrienden en kennissen. U bent niet de enige die op die manier is opgelicht. Praten kan helpen, maar het kan ook voorkomen dat andere mensen slachtoffer worden van dezelfde frauduleuze praktijken.
 • Dien een klacht in bij de plaatselijke politie.
 • Meld de zwendel aan het Meldpunt van de FOD Economie. U zult dan advies en informatie ontvangen over de stappen die u moet zetten, evenals de contactgegevens van de personen die u kunnen helpen. Misschien kunt u op die manier voorkomen dat anderen in de val lopen.
Laatst bijgewerkt
23 november 2023