U hebt een product te koop aangeboden op een website of via een tweedehands verkoopplatform. Een potentiële koper neemt contact met u op en zegt dat hij geïnteresseerd is in uw product. Hij wil echter de echtheid van uw rekeningnummer controleren en stuurt u een link waarmee u 1 cent moet betalen, die u uiteraard terugkrijgt.

U bent waarschijnlijk het slachtoffer van de 1 cent-truc. U hebt te maken met een valse koper die probeert om uw persoonlijke bankgegevens te verkrijgen. Indien u op de link klikt en de betaling uitvoert, krijgt de oplichter toegang tot uw rekening en haalt hij die meteen leeg.

Hoe gaan oplichters te werk bij de 1 cent-truc?

Bij dit soort oplichting neemt de oplichter contact op met het slachtoffer via een website, vaak een advertentiesite.

De oplichter, die zich voordoet als de koper, heeft het zelden over de prijs van het te koop aangeboden product. Hij beschrijft zichzelf als een voorzichtig persoon die in het verleden al eens is opgelicht en alleen maar wil controleren of u betrouwbaar bent. Hij biedt daarom aan om een belachelijk bedrag te betalen (vaak 1 cent), zodat hij kan controleren of het rekeningnummer dat u opgeeft, werkelijk van u is.

Vervolgens stuurt hij u een link om de betaling uit te voeren. Wanneer u op die link klikt, komt u op een valse site terecht, die is opgezet en wordt beheerd door de oplichter. Op die site, die eruitziet als de gebruikelijke beveiligde betaalsites, moet u uw rekeningnummer invoeren, de instructies op uw digipass volgen, het kleine apparaatje dat wordt gebruikt om u te authenticeren bij uw bank, en vervolgens uw digipass-codes invoeren.

Zodra u die gegevens hebt ingevoerd, heeft de fraudeur alle informatie die hij nodig heeft om betalingen van uw rekening te doen zonder dat u het weet.

Tips om uzelf te beschermen tegen oplichting met de 1 cent-truc

 • Klik niet op de link waarmee u zogezegd uw digipas kunt verifiëren bij een tweedehands koper. Zoiets heeft geen zin, want uw rekeningnummer is alles wat u nodig hebt om een overschrijving te ontvangen.
 • Stel een andere betalingsmethode voor (vraag de koper bijvoorbeeld om contant te betalen wanneer u hem ontmoet om het product te overhandigen).
 • Geef niet toe aan de druk. Indien u twijfelt, is het mogelijk dat de koper erg vasthoudend wordt door een dreigende toon aan te slaan (door u een oplichter te noemen en te overwegen om u aan te geven bij het platform) of door een hogere prijs dan de vraagprijs te bieden.
 • Geef nooit uw persoonlijke bankgegevens via een link van iemand die u niet kent.
 • Controleer de geloofwaardigheid van het profiel van de koper (controleer hoe lang hij zijn profiel al heeft, of hij er actief op is enz.).

Raadpleeg ook de pagina Wie beschermt u tegen onveilige webshops? en leer valse websites herkennen.

Wat kunt u doen als u slachtoffer bent van de 1 cent-truc?

 • Indien u uw persoonlijke bankgegevens hebt doorgegeven, neem dan onmiddellijk contact op met Card Stop (078 170 170), zodat zij uw kaart kunnen blokkeren.
 • Indien u geld hebt verloren, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw bank om de fraude te melden.
 • Meld de oplichting op het Meldpunt van de FOD Economie  
  Duid als melder “Particulier” en als tegenpartij “Particulier” aan. Selecteer het thema Fraude & oplichting en vervolgens het scenario Fraude bij online kopen en verkopen. U zult dan een advies en informatie ontvangen over de stappen die u moet zetten, evenals de contactgegevens van de personen die u kunnen helpen.
 • Dien een klacht in bij de plaatselijke politie indien u geld hebt verloren.
 • De meeste advertentiesites bieden hun gebruikers de mogelijkheid om een klacht in te dienen in geval van schade of fraude. Dien ook klacht in bij het platform, zodat het kan ingrijpen.