Table of Contents
Deze pagina beschrijft de meest voorkomende vormen van beleggingsfraude.
Meer informatie vindt u op de site van de Autoriteit voor Financiële diensten en Markten (FSMA).
“Boiler room”-oplichting
Oplichters bellen u willekeurig of gericht op (ze kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot uw persoonsgegevens). Ze doen zich voor als effectenmakelaars. Ze bieden u aandelen aan in een specifieke (al dan niet bestaande) vennootschap en beloven dat die op korte termijn een enorm bedrag waard zullen zijn. Ze doen zich voor als echte experts en erkende dienstverleners met een zeer professioneel uitziende website en formulieren.
Het risico van dat soort oplichting is dat ze oplossingen aanbieden waarvan ze denken dat ze snel aan uw verwachtingen zullen voldoen, zodat u minder oplet. Bovendien wijzen ze uitdrukkelijk op het exclusieve karakter van het aanbod, waardoor ze u onder druk zetten en u het gevoel geven dat dit de kans van uw leven is.
De eerste belegging die u doet, loont altijd. Op die manier slagen de oplichters erin om uw vertrouwen te winnen. En zodra u akkoord gaat om grotere bedragen te investeren, keert de situatie om en worden de nieuwe beleggingen verlieslatend. En het is niet mogelijk om uw geld te recupereren. Uiteindelijk blijken de aangeboden diensten fictief of waardeloos en is uw geld weg.
Er worden ook andere beleggingsvormen aangeboden met dezelfde techniek: diensten voor vermogensbeheer, termijnrekeningen of investeringen in crowdfundingprojecten. Wat de vorm ook is, het eindresultaat is altijd hetzelfde: u bent uw geld kwijt.
"Recovery room"-oplichting
Recovery room scams zijn een vorm van oplichting waarbij beleggers die al opgelicht zijn, spontaan (telefonisch) worden gecontacteerd door mensen die beweren hen te willen helpen.
Er bestaan tal van variaties op die vorm van oplichting. In sommige gevallen bieden de onbekenden aan om uw aandelen terug te kopen, de aandelen die u bij eerdere beleggingen hebt moeten kopen en die vervolgens een negatief rendement hebben gehad. Ze kunnen ook hun hulp aanbieden om het geld terug te krijgen dat u hebt verloren.
In ruil voor hun diensten zullen ze slechts een kleine vergoeding vragen, waarna de terugvordering voor hun rekening zal zijn.
In werkelijkheid zult u nooit iets terugkrijgen: noch het geld dat u eerder hebt verloren, noch de bedragen die u betaalt voor de beloofde hulp.
Binaire opties
Binaire opties waren tot voor kort een vaak toegepaste oplichtingstechniek. Ze werken op ongeveer dezelfde manier als sommige andere zeer speculatieve beleggingen op de aandelenmarkt, behalve dat het in België verboden is om ze aan niet-professionelen te verkopen.
Een binaire optie is een contract tussen twee partijen: een koper en een verkoper. De koper speculeert erop dat de prijs van een onderliggende waarde in de komende dagen, uren of minuten zal stijgen of dalen. De onderliggende waarde kan een aandeel zijn, een beursindex, een (echte of virtuele) valuta, een grondstof enz.
Binaire opties zijn “alles-of-niets” opties. Dat betekent dat als de voorspelling van de belegger uitkomt, hij zijn geld terugkrijgt en winst maakt. Maar zo niet, verliest hij zijn volledige inzet.
Vandaag de dag bestaat dat zeer speculatieve type belegging nog steeds, maar het wordt vaak aangeboden naast andere alternatieve beleggingen, binnen een handelsplatform met een breder bereik.
Aangezien het verboden is om binaire opties te verkopen aan consumenten (niet-professionals), moet u op uw hoede zijn voor platforms die dit type belegging aanbieden. Het is weinig waarschijnlijk dat ze eerlijk zijn en u riskeert er uw euro's te verliezen!
Frauduleuze tradingplatforms
Frauduleuze online tradingplatforms zien er professioneel en verzorgd uit. Er wordt een breed scala aan financiële producten aangeboden: eenvoudige beleggingen (bv. valuta's, aandelen enz.), alternatieve beleggingen (goud, edelmetalen enz.), virtuele valuta's enz. Alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de potentiële beleggers niet twijfelen.
Ze wekken de nieuwsgierigheid van beleggers door te beweren dat ze een methode toepassen die hen toelaat om snel rijk te worden. Hun aanbod past zich aan trends aan en richt zich meestal op het product dat de meeste interesse wekt in de media.
Die platforms richten zich voornamelijk op hun slachtoffers met nepadvertenties op sociale media, waarbij de identiteit van bekende mensen wordt gebruikt zonder hun medeweten. Zodra u op de nepadvertentie hebt geklikt en u uw contactgegevens hebt verstrekt, krijgt u meestal snel een telefoontje van de oplichters met een beleggingsvoorstel.
De oplichters achter die platforms gaan heel agressief te werk met de bedoeling om u steeds meer geld te laten beleggen. Ze gaan zelfs zo ver dat ze u proberen te overtuigen om hen van op afstand uw computer te laten overnemen om zelf transacties uit te voeren. Maar als het erop aankomt om uw geld terug te krijgen, is dat onmogelijk, totdat het platform op een dag (samen met uw account) ontoegankelijk wordt of gewoon verdwijnt met uw geld.
Cloned firms (gekloonde ondernemingen)
“Cloning” is een vorm van oplichting waarbij oplichters zich voordoen als bestaande, officieel erkende personen of ondernemingen (advocaten, beleggingsfirma's enz.) die gemachtigd zijn om financiële producten op de markt te brengen.
Ze willen u doen geloven dat ze de nodige vergunningen hebben om bepaalde financiële diensten aan te bieden. De oplichters gaan soms zelfs zo ver dat ze u uitnodigen om hun betrouwbaarheid te controleren op de websites van de autoriteiten die hen (zogenaamd) hebben goedgekeurd, zoals de Autoriteit voor Financiële diensten en Markten (FSMA).
Hoewel ze zich voordoen als erkende dienstverleners, met een professionele website en formulieren, zijn ze in feite oplichters en zijn de aangeboden diensten fictief of waardeloos.
Piramidesystemen en Ponzi-systemen
Piramidesystemen zijn een vorm van oplichting waarbij de organisator van de piramide (de oplichter) potentiële beleggers een belegging aanbiedt waarbij het uitbetaalde geld (geheel of gedeeltelijk) wordt gefinancierd door de beleggingen van nieuwe klanten. Oplichters spiegelen hun slachtoffers vaak een zeer hoog rendement met een laag risico voor.
Net als bij piramidesystemen lokt de oplichter aan de top van de piramide beleggers en int hij de eerste betalingen. Maar in tegenstelling tot wat werd beloofd, belegt hij het geld niet echt. Hij vraagt de eerste beleggers om nieuwe klanten aan te brengen om hun winst te verhogen. Het geld dat door die nieuwe klanten wordt ingebracht, wordt nog steeds niet belegd, maar een deel ervan wordt gebruikt om de eerste beleggers te betalen om ze aan zich te binden.
Het Ponzi-systeem lijkt er sterk op, hoewel er een paar verschillen zijn. In een Ponzi-systeem zijn het niet de bestaande beleggers (de deelnemers) die nieuwe beleggers moeten zoeken: het zijn de organisatoren zelf die dat doen. Deelnemers worden niet betaald op basis van het aantal nieuwe deelnemers, maar op basis van de lengte en grootte van de belegde bedragen. Het is heel gemakkelijk voor oplichters om het programma te laten doorgaan als een beleggingsproduct.
In beide gevallen blijft de zwendel bestaan zolang de bedragen die door de nieuwkomers worden gestort, volstaan om de zogenaamde winsten te betalen.
Bij die zwendel vormen alle investeerders samen de piramide en nemen ze deel aan het systeem door medeplichtig te zijn aan een misdrijf.
Oplichting met vastgoedbeleggingen
Iedereen kan een eigendom als waardevol voorstellen en het te koop aanbieden als “investering”. Maar voor de verkoop van bepaalde soorten goederen is voorafgaande toestemming vereist. Dat geldt in het bijzonder voor goud, edelmetalen, zeldzame aardmetalen enz.
Sommige oplichters benaderen hun slachtoffers met verleidelijke advertenties op sociale netwerken of websites en bieden hen het vooruitzicht op aanzienlijke winsten. Het geval van de “beleggingsdiamanten” is daar een goed voorbeeld van.
Pas op voor beloften van buitensporige winsten en vertrouw nooit een onderneming die u niet kunt identificeren. De investeringsgoederen die worden verkocht, kunnen nep zijn of zelfs niet bestaan. Alleen het geld dat u dreigt te verliezen, is echt.