Wilt u graag naar een concert gaan van een razend populaire artiest en dreigt dit snel uitverkocht te zijn? Wees op uw hoede en surf niet naar de eerste de beste verkoopsite. Het kan namelijk een website zijn die tickets doorverkoopt in plaats van de officiële ticketverkoopsite. 

Waar koopt u best tickets voor een concert of evenement?

De gulden regel is: koop uw tickets via de website van de zaal waar het concert of evenement plaatsvindt of via de officiële website van de artiest. Daar vindt u steeds de enige correcte ticketinformatie en link naar de juiste ticketverkoopsite.

Veel mensen zoeken tickets via een zoekmotor zoals Google, maar de resultaten die als eerste verschijnen, zijn vaak niet de officiële verkoopsites maar wel websites die tickets doorverkopen.

In België is de doorverkoop van tickets sinds 1 oktober 2013 wettelijk geregeld:

  • toegangsbewijzen doorverkopen is verboden.
  • Het is alleen toegelaten om occasioneel door te verkopen en dat zonder winst te maken.
  • Het is in elk geval verboden een toegangsbewijs door te verkopen dat oorspronkelijk nooit gekocht is, maar gratis werd weggegeven als prijs, sponsoring, …

De websites die tickets doorverkopen zijn meestal buitenlandse websites, waar er niet altijd een reglementering bestaat die doorverkoop verbiedt of reglementeert.

Meer informatie is ook te vinden op www.ilovemyticket.be of op www.safeconcerts.com.

Risico’s van websites die tickets doorverkopen?

Ten eerste betaalt u als consument op deze websites een hogere prijs dan de originele ticketprijs, soms tot 10 keer meer. Daarnaast bestaat het risico dat de officiële ticketverkoper doorverkochte tickets ongeldig verklaart (‘blacklisting’) en hebt u dus geen toegang meer tot het evenement, ook al hebt u er een extra hoge prijs voor betaald.

Wat kunt u doen als u een ticket gekocht hebt op een doorverkoopsite?

In eerste instantie neemt u best contact op met de doorverkoopsite zelf. In sommige gevallen zal de doorverkoper u het verschil met de originele ticketprijs terugbetalen. Doet hij dit niet, dan kunt u een vordering indienen bij een burgerlijke rechtbank. In dit geval leest u best eens de algemene voorwaarden of de voorwaarden van terugbetaling van de doorverkoopsite. Sommige Nederlandse verkopers zijn immers lid van een beroepsvereniging en hebben hierover een gedragscode ondertekent. (meer informatie: http://www.eusta.nl).

Als u betaalde met een kredietkaart of via een online betaalsysteem (vb. PayPal), kunt u de betaling laten annuleren en een terugbetaling vragen. Alles hangt wel af van de algemene voorwaarden van uw betaalsysteem. Voor Visa en Mastercard kunt u terecht op www.mijnkaart.be.

Maak ook melding van doorverkoop bij de Economische Inspectie

De wetgeving op de doorverkoop van tickets valt onder de bevoegdheid van de Economische Inspectie van de FOD Economie. Door dit te melden kan de Economische Inspectie de problemen op de voet volgen en optreden waar nodig en mogelijk. Opgelet: de Economische Inspectie is niet bevoegd om individueel tussen te komen en een geschil op te lossen. Via de Economische Inspectie kunt u dus niet het te veel betaalde bedrag terugvorderen van de doorverkoopwebsite. Dit kan enkel via de doorverkoper zelf of via een vordering voor de burgerlijke rechtbank.

U kunt de illegale doorverkoop van tickets zoals hierboven beschreven, online melden via meldpunt.belgie.be.

Wat moet u zeker vermelden bij uw melding?

  • Op welke website heeft u het ticket gekocht?
  • Over welk concert gaat het? Vermeld ook plaats en datum.
  • Welke prijs betaalde u?
  • Het ticketnummer
  • En vooral: zet ook zeker een scan van het ticket of het ticket zelf (in het geval van een e-ticket) in bijlage
Laatst bijgewerkt
3 februari 2023

Laatste nieuws voor dit thema