Hoe herkent u het verschil tussen een betrouwbaar aanbod en een poging tot oplichting op het web?

Zijn de contactgegevens van de verkoper of onderneming goed zichtbaar ?

Ga na of alle contactgegevens van de dienstverlener (de verkoper of de onderneming, bijvoorbeeld) gemakkelijk terug te vinden zijn op de bezochte website. Meestal zijn die gegevens opgenomen onder een rubriek “contact” of “wettelijke vermeldingen”. Koester argwaan als u deze informatie niet vindt! Is er enkel een webmailadres beschikbaar, pas dan extra op je tellen!

Verifieer het ondernemingsnummer  (KBO)

Ga na of de verkoper een ondernemingsnummer heeft. Heb geen vertrouwen in een verkoper die beweert een vakman te zijn, maar die niet is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)!

Controleer de domeinnaam van de site en het fysieke adres van de verkoper

Ga na door wie en wanneer de domeinnaam van de website met de interessante aanbieding geregistreerd werd. Daarvoor kunt u gebruikmaken van verschillende onlinetools voor het opzoeken van gegevens (www.whois.com, www.dns.be, …). Controleer daarna of het adres (straat, nummer en gemeente) werkelijk bestaat. Kijk uit als dit adres met geen enkel reëel adres overeenstemt! Wees ook waakzaam als de domeinnaam pas recent geregistreerd werd, en de site van de verkoper bovenaan in de resultatenlijst van de zoekmachines verschijnt! Het is namelijk weinig waarschijnlijk dat een verkoopsite die pas online is, in de zoekmachines wordt aangegeven als een van de meest bezochte sites.

Vergelijk prijzen!

Ligt de prijs van merkproducten aanzienlijk lager dan de prijs die wordt toegepast door de merkenhouder, controleer dan op de officiële site van het merk of de onlineverkoper wel een officiële verdeler is. Meestal stelt de officiële site een zoekmachine ter beschikking van de internetgebruikers waarmee kan worden gecontroleerd of de site waarop de internetter een bestelling wenst te plaatsen, een namaaksite is.

Kwaliteit van de website van de verkoper en voorgestelde betalingswijzen

Ziet de website er in haar geheel niet professioneel uit, omdat ze bijvoorbeeld vol staat met kopieën van logo’s van bekende betalingssystemen. Wanneer ze schrijffouten bevat, wees dan extra alert!

Controleer ook de gebruikte betalingswijzen. Vele frauduleuze sites bieden als enige betaalwijze systemen voor geldtransfers aan waarbij anoniem te werk kan worden gegaan (Western Union, MoneyGram, …). Dergelijke systemen voor geldtransfers worden afgeraden tussen personen die elkaar niet kennen.

Verifieer op forums of de verkoper een goede reputatie heeft

Raadpleeg onlinediscussiefora om te weten te komen of andere internetgebruikers de aangeboden dienst hebben uitgeprobeerd. Vaak is het interessant om die onlinediscussiefora en waarschuwingen van de consumentenbeschermingsautoriteiten te lezen. Ze kunnen gemakkelijk gevonden worden door in de zoekmachines als trefwoorden de naam van de site + “bedrog”, “scam”, … in te geven. Door het ontdekken van ongelukkige ervaringen van andere consumenten kunt u vermijden zelf in de val te lopen.

Lees aandachtig de voorwaarden vooraleer u iets bestelt

Lees de algemene voorwaarden of alle informatie die beschikbaar is over de prijs, de kenmerken van het product of de dienst en over de leveringswijzen alvorens u een bestelling plaatst.

Bezoek ook onze pagina's e-shop defense

Laatst bijgewerkt
19 januari 2022

Laatste nieuws voor dit thema

  1. Consumentenbescherming
    Financiële diensten
  2. Consumentenbescherming
    Kwaliteit & veiligheid