Meestal worden telefoondiensten correct aangerekend. Toch slagen sommige dienstverleners erin u geld af te troggelen via betaalnummers, door misbruik te maken van uw onoplettendheid.

Een sms’je komt nooit alleen …

  • Op televisie ziet u reclame voor een ontmoetingsdienst. u kunt een afspraakje maken door een sms* te versturen. U probeert verschillende keren om via sms* een afspraakje te regelen, maar er komt nooit wat van.
  • “Nieuwe ringtones voor uw gsm*”, “Een nieuw logo voor uw telefoon*”, “uw horoscoop op uw gsm*…”. Twee of drie euro voor een nieuw logo of een nieuwe beltoon, dat lijkt u niet te duur… En u wilde deze morgen net zo graag weten wat de sterren voor u in petto hadden!
  • Tijdens het surfen nodigt een pop-up u uit om deel te nemen aan een wedstrijd*. Je wacht vol spanning op de resultaten, maar daarvoor moet u eerst nog een sms* sturen!

*1 euro per ontvangen en per verzonden sms

In contact komen met uw zielsverwant via sms kan u duur te staan komen, en uiteindelijk blijft u alleen achter. Het werkelijke doel is namelijk om u zo lang mogelijk aan het lijntje te houden.

Door een sms’je te versturen voor een nieuw logo of een nieuwe beltoon, sluit u, zonder u daarvan bewust te zijn,  vaak een abonnement af voor het wekelijks of dagelijks downloaden van beltonen, logo’s en allerhande diensten.

Bovendien zijn niet alleen de verstuurde sms’jes betalend tegen een verhoogd tarief, maar ook de ontvangen berichtjes! En daar hebt u geen vat op.

Uw rekening loopt erg snel hoog op!

Een betaalnummer is geen gratis telefoongesprek…

In sommige advertenties/websites wordt beloofd uw toekomst te voorspellen, uw geldproblemen op te lossen of zelfs dat u het hoogste lot zult winnen. Daarvoor moet u een betaalnummer bellen dat begint met bijvoorbeeld 0903, 0907 of 0909. Het werkelijke doel daarvan is niet u de beloofde dienst te verstrekken maar u zo lang mogelijk aan de lijn te houden, zonder enig resultaat voor u, behalve, per slot van rekening, een peperdure factuur.

Tips

Als u antwoordt op dit soort advertenties, let dan goed op de kleine lettertjes en de abonnementsvoorwaarden. Het zal u niet verbazen dat die meestal niet in de verf gezet worden. Wees extra waakzaam als de dienst als gratis wordt voorgesteld.

Het kan geen kwaad om de contactgegevens van de verkoper na te gaan en te verifiëren hoeveel die sms-dienst werkelijk kost. Een advertentie kan dan wel de indruk wekken dat ze van een gekend merk afkomstig is, bij nazicht van de contactgegevens blijkt vaak dat dit niet zo is.

Informeer u over welke rechten u hebt. Het is handig om weten dat enkel “GO, START of OK” geldige woorden zijn om in te schrijven op een abonnement, of dat u bij deelname aan een wedstrijd via sms kosteloos geïnformeerd moet worden telkens als u 10 euro hebt verbruikt.

U kunt op elk ogenblik de sms-abonnementen stopzetten door het woord STOP te sturen naar het nummer dat u de logo’s, beltonen of andere diensten doorstuurt.

Lukt dat niet, of twijfelt u, neem dan contact op met uw mobiele-telefonieoperator.

Gedragscode

De Algemene Directie Economische Inspectie heeft de mobiele telefoonoperatoren aangemoedigd om een gedragscode op te stellen waaraan alle in België of elders gevestigde dienstverleners onderworpen zijn zodra ze de consument hun diensten aanbieden op het Belgische net (GOF-richtlijnen).

Deze gedragscode bevat o.a. de verplichting om een “double opt-in” systeem (dubbele bevestiging) toe te passen voor sms-abonnementsdiensten. De consument moet dus tweemaal bevestigen dat hij de voorgestelde dienst aanvaardt. Overigens moeten sinds 1 juni 2008 de korte nummers (met 4 cijfers), waarmee u op abonnementsdiensten kunt inschrijven, verplicht beginnen met 9. Hierdoor wordt de consument er eveneens van bewust dat indien hij een dienst bestelt door zijn inschrijving naar zo’n nummer te zenden, hij in feite een abonnement ondertekent.

De Algemene Directie Economische Inspectie heeft ook de vaste telefoonoperatoren aangemoedigd een gedragscode uit te werken over vaste telefonie voor diensten van het type 0900. Deze code voorziet in regels voor zowel de reclame voor de voorgestelde diensten als de inhoud hiervan.

Hoe zulke praktijken aanklagen?

U kunt een melding indienen bij de Algemene Directie Economische Inspectie. Doel van het optreden van de Economische Inspectie is een illegale handelspraktijk te doen stoppen in het algemeen belang van alle verbruikers.

Wanneer de Algemene Directie Economische Inspectie een inbreuk op de gedragscode vaststelt, verwittigt ze de mobiele telefoonoperatoren opdat zij de voorziene contractuele sancties zouden toepassen: opschorting van het kwestieuze nummer, schadeloosstelling van alle gedupeerden (en niet alleen de klagers), conform maken van de dienst.

Praktische fiche (PDF, 254.35 KB)

Laatst bijgewerkt
3 februari 2023

Laatste nieuws voor dit thema