""

Situatieschets

U heeft een sms of e-mail ontvangen waarin staat dat u een factuur twee keer heeft betaald. Het bericht bevat een aan te klikken link waarmee u terechtkomt op een website dankzij welke u vergoed zult worden. U doet het nodige, maar iemand belt u om u te vragen de terugbetaling te bevestigen met uw bankkaartlezer.

Risico

Iemand probeert uw bankgegevens te stelen om een betaling vanaf uw rekening uit te voeren. Als u de cijfercode meedeelt die uw bankkaartlezer u aangeeft (digipass), machtigt u die persoon om de betaling uit  te voeren, waarvan u het bedrag niet eens kent. Op die manier bestaat de kans dat uw rekening snel wordt leeggehaald.

Tips

Kijkt u bankafschriften na. Zo ziet u meteen of er een dubbele betaling heeft plaatsgevonden of niet. Voor een terugbetaling heeft een handelaar enkel uw rekeningnummer nodig. Meestal kent hij het al omdat u het gebruikte om uw factuur te betalen. Uw digipass dient om u te authenticeren bij uw bank en om uw betalingen veilig te stellen, nooit om geld te ontvangen! Geef daarvoor aan niemand de handtekeningcode die uw digipass u aangeeft!

In de val gelopen?

Stuur het bericht naar: verdacht@safeonweb.be. Gaf u toch bankgegevens door, verwittig dan onmiddellijk uw bank! Dien klacht in bij de lokale politie als er geld van uw rekening is verdwenen. Informeer de Economische Inspectie: meldpunt.belgie.be. Als u er met uw bank niet uitkomt, verwittig dan de Economische Inspectie  (meldpunt.belgie.be) en neem contact op met Ombudsfin, de Ombudsdienst  voor financiële geschillen.

Download de fiche (PDF, 236.77 KB)

Laatst bijgewerkt
17 november 2023