""

Situatieschets

U surft op uw pc, tablet of smartphone en plots opent zich een pagina met een “Google”-logo: “Er werden 4 virussen op uw computer ontdekt”. U krijgt 2 minuten de tijd om de virussen gratis te verwijderen door op de knop onderaan de pagina te klikken.

Risico

Iemand probeert zich uit te geven voor “Google” met de bedoeling uw persoonsgegevens vast te krijgen of frauduleus toegang te krijgen tot uw computer. Als u op de knop klikt, loopt u het risico dat iemand zich uw identiteit of zelfs uw bankgegevens onrechtmatig toe-eigent of uw computer kraakt.

Tips

Antwoord nooit op dit bericht: sluit de pagina. Of beter, zet uw computer af en start opnieuw op! Klik nooit op links of andere knoppen die in dergelijke berichten aanwezig zijn en open geen bijlagen. Misschien bevatten ze spyware. Bescherm uw computer met een goed antivirussysteem en denk eraan uw wachtwoorden regelmatig te veranderen.

In de val gelopen?

Dien een klacht in bij de lokale politie. Informeer de Economische Inspectie: www.meldpunt.belgie.be Gaf u toch uw bankgegevens door, verwittig dan ook uw bank!

Download de fiche (PDF, 244.17 KB)

Laatst bijgewerkt
14 december 2023

Laatste nieuws voor dit thema