""

Situatieschets

ONGELOOFLIJK: Banken verdoezelen de waarheid! Beleggen in diamant tegen een rente van 8 %! Dat kon u alleszins op het internet lezen...

Risico

Beleggen in fysieke goederen zoals diamant, edele metalen en zeldzame aardmetalen is een zeer gevaarlijk alternatief voor klassieke spaarproducten. De aangekondigde rendementen zijn niet gegarandeerd: uw kapitaal staat op het spel en bovendien zijn bedrog en zwendel gangbare praktijken.

Tips

Diamanten verkopen is op zich niet verboden, maar er moeten strikte regels gevolgd worden wanneer ze voorgesteld worden als financiële belegging. Laat u niet beetnemen door de attractieve kant  en de valse geruststellende aard van sommige advertenties. Bovendien is de verkoop van sommige van die producten voorbehouden voor bepaalde personen en onderworpen aan bepaalde voorwaarden. En aangezien u geen expert bent op dat vlak, wees op uw hoede voor valse diamanten (of goudstukken en –staven met een frauduleus goudgehalte). Kies bij voorkeur een geregistreerde Belgische diamantair, te vinden op de website www.awdc.be. Twijfelt u aan een voorstel tot financiële investering? Neem geen enkel risico en laat het dan nakijken door de toezichthouder van de financiële markten (FSMA).

In de val gelopen?

Dien een klacht in bij de lokale politie. Meld de fraude aan de FSMA.

Fraude melden

Download de fiche (PDF, 233.64 KB)

Laatst bijgewerkt
14 december 2023

Laatste nieuws voor dit thema