""

Situatieschets

U leest een advertentie op een website of op sociale media: snel geld verdienen met thuiswerk. U hoeft enkel op wat advertenties te klikken en zoveel mogelijk vrienden trachten te overtuigen dit ook te doen.

Risico

Die manier van adverteren is typisch voor een systeem van piramideverkoop. Bij piramideverkoop probeert men geld te verdienen door een zo groot mogelijk netwerk van verkopers te bouwen, maar waarbij er geen of amper producten verkocht worden. Vaak werkt men met een ingewikkeld beloningssysteem dat zo opgebouwd is dat enkel de mensen aan de top van de piramide geld verdienen. Meestal gaat het om nieuwe “bedrijven”, meestal minder dan 2 jaar geleden opgericht, die even vlug verschijnen als ze verdwijnen.

Tips

Wees op uw hoede voor advertenties die beloven dat u snel geld kunt verdienen. Dat is een utopie. Vaak moet u dure instapkosten betalen vooraleer u aan dit systeem kunt deelnemen. Als u het bezoldigingsstelsel niet begrijpt, pas dan op! Baseert u niet enkel op wat het bedrijf u voorspiegelt. Zoek informatie op over het “bedrijf” waarvan de advertentie afkomstig is, bijvoorbeeld via Google. Als het om een systeem van piramideverkoop gaat, doe niet mee! Piramidesystemen zijn verboden en dus strafbaar, niet alleen voor de oprichters, maar voor iedereen die eraan deelneemt.

In de val gelopen?

Verwittig de Economische Inspectie: meldpunt.belgie.be

Download de fiche (PDF, 237.9 KB)

Laatst bijgewerkt
17 november 2023