Wanneer u een woning laat bouwen of verbouwen zijn cashbetalingen mogelijk. Wees toch voorzichtig als de aannemer een betaling in baar geld verlangt.

Laat u nooit onder druk zetten: u kunt niet verplicht worden om cash te betalen. Cashbetalingen zijn zelfs verboden boven bepaalde limieten. Indien men u allerlei beloftes doet in geval van een onmiddellijk contante betaling (korting op de materialen, snellere uitvoering van de werken enz.), wees dan extra op uw hoede.

Zoek informatie op over de onderneming

Vraag u steeds af waarom de aannemer in kwestie een cashbetaling wenst en zoek dan meer informatie op over de onderneming. Heeft de onderneming betalingsproblemen? Schulden bij de overheid: directe belastingen of sociale zekerheid ? Of misschien wil hij op die manier wel gewoon belastingen ontduiken?

Vraag steeds een betalingsbewijs

Als u instemt met een contante betaling, vraag dan steeds een betalingsbewijs. Ga nooit in op een voorstel cash te betalen zonder bewijs. Weet dat ook u een boete riskeert als de fiscus ontdekt dat u instemde met contante betalingen om zo bijvoorbeeld de verschuldigde btw-bijdrage te omzeilen. Ook zou u in geval van eventuele latere problemen niet kunnen aantonen dat u het bedrag betaald hebt!

Voorzichtigheid is geboden!

Laatst bijgewerkt
27 februari 2020