Table of Contents

    In het kader van de werkgroep « Transparantie » van de Taskforce agrovoeding werden er rendabiliteitsindicatoren ontwikkeld voor verschillende landbouwactiviteiten. Voor varkensvlees gaan de indicatoren over drie specifieke activiteiten:

    • fokvarkensbedrijf
    • mestvarkensbedrijf
    • gesloten bedrijf (vermeerdering-afmesting)

    Meer informatie over de methodologie, de opgenomen kosten en de gebruikte gegevens vindt u in de hieronder gepubliceerde methodologische nota.

    Structurele rendabiliteitsindicator

    De structurele rendabiliteitsindicator wordt jaarlijks gepubliceerd en is gebaseerd op de gegevens van de boekhoudnetwerken, die beheerd worden door de gewestelijke administraties. De indicator toont de verhouding tussen de opbrengsten en de productiekosten. Een ratio lager dan 1 betekent dat de opbrengsten niet de volledige productiekosten dekken.

    Die indicator wordt in twee versies gepubliceerd:

    1. De versie “Rendabiliteit exclusief toegerekende kosten”: die rekening houdt met variabele en vaste kosten (exclusief gezinsarbeid en fictieve intresten) ;
    2. De versie “Rendabiliteit met toegerekende kosten”: die rekening houdt met variabele en vaste kosten, maar ook met de vergoeding voor gezinsarbeid en fictieve intresten.

    De grafiek hieronder toont een gemiddelde van de evolutie van die indicator voor de drie activiteiten van het varkensvlees.

    De volgende grafiek geeft de spreiding weer van de resultaten volgens verschillende groepen van ondernemingen. Die groepen worden samengesteld volgens het bruto bedrijfsresultaat van de ondernemingen.

    De grafiek hieronder toont de evolutie van de opbrengsten en productiekosten, die aan de basis ligt van de evolutie van de rendabiliteitsindicator.

    Conjuncturele rendabiliteitsindicator (schatting)

    Voor de recente periode wordt deze maandindicator berekend door de gegevens uit het boekhoudnetwerk te indexeren met verschillende maandelijkse prijsindexen. Het gaat dus om een raming, omdat naast de prijsevolutie ook andere factoren (evolutie van de verkochte hoeveelheden, productiviteit, substitutie tussen de inputs, tijdsverschil tussen de aankopen en de verkopen, …) de werkelijke rendabiliteit van de activiteit kunnen beïnvloeden.

    De grafiek hieronder stelt de evolutie van deze conjunctuurindicator voor. Ter vergelijking wordt de structurele indicator op basis van de laatste beschikbare boekhoudkundige gegevens aan het begin van deze grafiek opgenomen. Opgelet: de raming van de maandelijkse indicator wordt aangepast wanneer er nieuwe boekhoudgegevens beschikbaar zijn.

    De volgende grafiek toont de maandelijkse evolutie van de opbrengsten en productiekosten, die aan de basis ligt van de evolutie van de rendabiliteitsindicator.

    Tot slot toont de volgende grafiek de evolutie van de verschillende prijsreeksen die gebruikt worden voor de maandelijkse indexering van de verschillende posten van de opbrengsten en productiekosten.

    Methodologische nota  (PDF, 366.31 KB)

    Laatst bijgewerkt
    11 februari 2025