Table of Contents
De opeenvolgende crisissen, van de COVID-19-pandemie tot de postcovidinflatie of ook het Oekraïens conflict, legden de kwetsbaarheid van de Belgische landbouwsector bloot. In 2024 bracht een golf van landbouwprotesten een aantal grote uitdagingen opnieuw onder de aandacht. Om die problemen aan te pakken, werd op federaal niveau een Taskforce Agrovoeding opgericht.
Binnen die Taskforce werd een werkgroep « Transparantie » opgericht. Die werkgroep, bestaande uit experts en vertegenwoordigers van de verschillende schakels van de landbouwketens, heeft rentabiliteitsindicatoren uitgewerkt voor verschillende landbouwactiviteiten. Het doel van die indicatoren bestaat erin de situatie over de opbrengsten en productiekosten in de landbouw objectief weer te geven, om zo de verschillende partijen te helpen bij hun handelsbesprekingen.
Link met de wet UTP
Het koninklijk besluit van 4 juli 2024 vulde de zwarte en de grijze lijst van oneerlijke handelspraktijken aan (Wet UTP). Voortaan kan de afnemer zijn producten niet langer van een leverancier kopen voor een prijs die onder de productiekosten ligt, behalve wanneer dat op duidelijke en ondubbelzinnige wijze overeengekomen is (grijze lijst).
Binnen dat wettelijke kader kan een brancheorganisatie expliciet verwijzen naar een index van productiekosten. In het geval van een overeenkomst binnen de sector kunnen daartoe de rentabiliteitsindicatoren gebruikt worden die ontwikkeld werden binnen de werkgroep « Transparantie ». De reikwijdte van die indicatoren is weliswaar ruimer dan die van de wet UTP.
Rendabiliteitsindicatoren
De rendabiliteitsindicatoren zijn bedoeld om de rendabiliteit op lange termijn van een activiteit objectief weer te geven. Er worden evenwel ook ramingen uitgevoerd om de recentste ontwikkelingen van die rendabiliteit vast te stellen.
Tot op heden werden er rendabiliteitsindicatoren ontwikkeld voor de volgende activiteiten:
- "Rendabiliteit van de activiteit rundvlees: gesloten bedrijf"
- "Rendabiliteit van de activiteit varkensvlees"
Contacten
Voor alle vragen over de rentabiliteitsindicatoren voor de landbouw kunt u contact opnemen met de FOD Economie via het volgende e-mailadres: peter.vanherreweghe@economie.fgov.be