Table of Contents
Elk jaar voert het Prijzenobservatorium van de FOD Economie een horizontale screening van de sectoren uit.
De screening geeft inzicht in de graad van concurrentie in de verschillende goederen- en dienstenmarkten in België. Ze verfijnt de kennis van de werking van de Belgische marktsectoren en maakt het mee mogelijk om marktverstoringen op te sporen die bijgevolg bijzondere aandacht van de overheid vereisen.
Marktverstoringen hebben gevolgen voor het niveau en het verloop van de consumptieprijzen, maar ook voor het concurrentievermogen van de gehele Belgische economie. In deze turbulente tijden brengt de screening structurele trends aan het licht die kunnen wijzen op een gebrek aan concurrentie in bepaalde sectoren.
De huidige context van hoge inflatie, gekenmerkt door druk op de productiekosten, doet ook de vraag rijzen naar de prijstransmissie binnen de verschillende sectoren van de Belgische economie. Een analyse van het niveau en de evolutie van de marges in de verschillende sectoren dringt zich dan ook op.
Dit verslag bestaat uit twee delen:
- een herhaalde screening van de marktwerking
- een diepgaande analyse van de rentabiliteit, zowel historisch als wat betreft de gevolgen van de covidcrisis voor de marges van de verschillende sectoren.
Horizontale screening van de marktsectoren 2022
In totaal worden 573 sectoren geanalyseerd voor de periode 2016-2020. De 221 industriële sectoren en de 352 dienstensectoren worden afzonderlijk geanalyseerd.
Analyse van de rentabiliteit van de verschillende marktsectoren van de Belgische economie in 2021
In dit deel wordt gekeken naar de evolutie van de winstgevendheid van de verschillende sectoren in het pre-COVID-19-decennium (2010-2019) en wordt het effect van de covidcrisis (2020-2021) op de marges van de verschillende sectoren gemeten.
Met de thans beschikbare gedetailleerde gegevens kan het jaar 2022 niet worden bestreken. In dit verslag kan echter wel worden nagegaan in hoeverre de sectoren al verzwakt waren voordat de huidige periode van druk op de productiekosten begon.
De resultaten in dit rapport vormen geen definitief oordeel maar een eerste stap in de analyse van de markten. Die resultaten moeten derhalve met de nodige omzichtigheid worden geïnterpreteerd.
Deze screening wordt sinds 2014 jaarlijks gepubliceerd door het Prijzenobservatorium. Het methodologische kader werd ontwikkeld in 2011 in het kader van het project AGORA - MMS Monitoring of Markets and Sectors.
Contact : peter.vanherreweghe@economie.fgov.be