Table of Contents
Green ICT verwijst naar de ecologische aanpak die de impact van ICT-apparatuur op het milieu wil verminderen.
Deze pagina belicht:
- het gedrag van Belgische consumenten als ze ICT-apparatuur afdanken die ze niet langer gebruiken
- de belangrijkste kenmerken waarmee consumenten rekening houden bij de aankoop van ICT-apparatuur
Wat gebeurt er met ICT-apparatuur die niet langer in gebruik is?
Als ze hun smartphones of gsm's niet meer gebruiken, hebben de Belgen de neiging om ze thuis te houden (63,20 %). Toch heeft dit toestel een hoog recyclagepotentieel. Een mogelijke oorzaak daarvoor zou kunnen zijn dat individuen te weinig geïnformeerd zijn over de manier waarop hun oude toestel opnieuw in de gebruiksketen verwerkt kan worden.
Daarnaast ziet men in België (10,21 %) maar ook bij onze buurlanden dat deze toestellen nog relatief veel worden verkocht of weggegeven. Het percentage van deze smartphones en mobiele telefoons die weggegooid worden is relatief klein (1,29 %), wat goed nieuws is.
Net als bij de bestemming van smartphones zien we dat laptops en tablets die niet meer gebruikt worden vooral thuis blijven (45,35 %). Er wordt ook opgemerkt dat zeer weinig van deze apparatuur wordt afgedankt (1,91 %) en dat die goederen vaak worden doorverkocht of weggegeven.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen bij de aankoop van ICT-apparatuur?
De belangrijkste eigenschappen waar consumenten naar kijken bij het aankopen van ICT-materiaal zijn in opeenvolgende orde: de prijs (65,67 %), de snelheid van de harde schijf of processor (53,63 %) en de energie-efficiëntie (21,61 %). Voor België zijn er geen cijfers bekend wat de energie-efficiëntie betreft alsook voor de categorie waarbij consumenten geen enkele van de vermelde eigenschappen belangrijk vindt.
Wanneer men kijkt naar de terugname door de fabrikant of de verkoper, dan ziet men dat Luxemburg hier het meeste waarde aan hecht (7,85 %) en België het minst (3,94 %). De prijs is voor de geselecteerde landen allemaal de belangrijkste eigenschap, waarbij Frankrijk het hoogst scoort (72,91 %) en Duitsland het laagst (58,86 %). De snelheid van de harde schijf of processor is voor Nederland het belangrijkst (80,83 %) en voor Duitsland het minst belangrijk (44,95 %). Luxemburg besteedt het meest aandacht aan de mogelijkheid om de levensduur van ICT-materiaal te verlengen (10,6 %) terwijl België daar het minste belang aan hecht (4,81 %). Luxemburg scoort eveneens het hoogst wanneer het om energie-efficiëntie gaat (26,26 %) en Duitsland scoort binnen deze eigenschap het laagst (18,01 %). Ecodesign is voor Frankrijk de belangrijkste eigenschap (12,96 %) en voor Nederland het minste (8,48%). Wanneer men gaat kijken naar het percentage individuen dat nog nooit een mobiel, smartphone, tablet of deskcomputer heeft gekocht dan ziet men dat dat percentage het laagst ligt in Nederland (0,62 %) en het hoogst in Duitsland (5,88 %).